La trobada sota el títol ‘Parlem d’Esport al Pirineu’, celebrada a Bagà, ha deixat clar que el potencial del territori no té res a envejar dels Alps ni de qualsevol altra gran serralada europea. L’alcalde de Bagà, Lluís Casas, i Pere Sust, president Fundació Catalana per a l’Esport, han estat testimonis d’un debat molt ric quan a expectatives i possibilitats de futur

El Casal de la Vila Teatre de Bagà ha acollit una trobada molt especial i engrescadora al voltant del projecte ‘PIRINEU CATALÀ – COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023’, que ha estat objecte de presentació a aquest indret del territori per part de Pere Sust, president de la Fundació Catalana per a l’Esport, entitat que va impulsar la candidatura. “El fet d’haver estat nominats ens dona una projecció internacional quan a divulgació que ens està posant a Europa al mateix nivell d’atractiu i d’interès que el Alps per a moltíssima gent que no es coneixia i, per dir-ho d’alguna manera, era ens està descobrint”, ha dit, després que l’alcalde de Bagà, Lluís Casas, donés la benvinguda tot destacant “l’esforç del nostre municipi en contribuir, col·laborar i promocionar l’activitat esportiva al llarg de l’any com un dels serveis principals a la nostra comunitat i el seu entorn”.

A continuació, l’acte central de la trobada, sota el títol ‘Parlem d’Esport al Pirineu’, va ser un ric i interesant debat sobre les expectatives, realitats i convivència de les diferents disciplines esportives al Pirineu, especialment sobre com s’han adaptat i evolucionat amb èxit econòmic i alhora amb sostenibilitat.

Les conclusions van ser del tot entusiastes, com ara realçar que el Pirineu pot oferir una varietat paisatgística única, amb possibilitats de fer activitats d’alta i baixa muntanya i un clima extraordinari que no tenen els Alps. “No som cap germà petit de les gran serralades europees”, això és el que ha quedat clar en opinió dels participants d’un entorn on fa molts i molts anys que es pot gaudir d’una tradició d’esports de muntanya que ha generat una identitat pròpia.

La Salomon Ultra Pirineu deixa un impacte de 4 milions, el Pirineu n’és el lloc ideal per entrenar Triatló, el ciclisme femení està pujant moltíssim, España i França son els dos països a Europa on més afició hi ha per practicar Trial al Pirineu i cada cop venen més visitants des de l’estranger a fer parapent perquè les condicions aerogràfiques son del tot excepcionals. Aquests son alguns titulars del debat, que es pot resumir amb un de sol, comú i unànime: “El Pirineu és, per moltes raons, un paradís per la pràctica de l’activitat esportiva”. Un territori amb un potencial extraordinari que, també s’ha detectat, es mou gràcies als impulsos locals i on hi continua faltant una estratègia de país amb una aposta més definida a favor del territori.

Hi han participat David Prieto (Organitzador Salomon Ultra Pirineu), Jan Torrella (Esportista d’Alt Rendiment Trail de Bagà), Moisès Segado (President Club Parapent Punxat), Ot Ferrer ( Esportista alt rendiment en esquí de muntanya i Trail Running), Ariadna Arisó (Esportista d’alt rendiment en triatló i equip Massi Tactic Academy) i Vanesa Cherviches (Tècnica esportiva Diputació de Barcelona per als unicipis del Alt Berguedà – Mou-te Alt Berguedà).

Cris Planas, responsable de comunicació i contingut d’Artic Outdoor, ha dirigit la conversa d’aquest nou esdeveniment de difusió del projecte ‘PIRINEU CATALÀ – COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023’, nascut amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Girona, Lleida i Barcelona, Consells Comarcals, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Turisme.