Matí d´esquí i tarda de granja. Esquiar i revisitar la història i els productes locals de cada resort i de les poblacions més properes és una tendència a l’alça. Cada cop més, els complexos de neu introdueixen a la seva oferta activitats relacionades amb el savoir faire local. És l’experiència Skifarm que va més enllà de l’esquí i la gastronomia; i passa per recuperar les tradicions del lloc. D’aquí neixen històries úniques pròpies del Pirineu francès com aquestes.

1. Esquiar a Saint-Lary i visitar una granja amb història

Situada a la frontera amb Espanya, l’estació de neu de Saint-Lary (Alts Pirineus) ofereix un entorn privilegiat amb 59 pistes de més de 100 km i 700 hectàrees que recorren 3 sectors amplis que culminen a 2.515 metres d’altitud, repartides en tres grans sectors (Pla d’Adet, Espiaube i Le Vallon du Portet). Però, més enllà del seu enfocament de darrera generació, l’origen pastoril del complex roman. No en va, s’ha recuperat el porc negre de Bigorre, una raça rústica i autòctona abandonada pels industrials perquè no és compatible amb els criteris del mercat i que, anys més tard, ha estat recompensada amb la concessió de dos AOC. Als anys 80, només quedaven 10 porcs negres a Bigorre; avui, superen els 10.000. Criadors com la família Coustalat de Vignec amb Jean-Michel Coustalat president del consorci Porc noir de Bigorre i criador a la granja de Vignecoise (cria, restauració i conserves) han contribuït a salvar la raça.

Més informació: www.lavignecoise.com

A més, dins de l’oferta d’activitats de Saint-Lary destaquen les visites a altres granges com la Granja Carlines d’Aulon, a 20 minuts de l’estació. Un establiment increïble per ser visitat després d’una jornada d?esquí i que compta amb una història pròpia. Doncs, com van recuperar la feina de formatger després de perdre el ramat d’ovelles després d’una allau el febrer del 2015? Gràcies als esforços solidaris, el novembre de 2018, els “formers” Aline, Eulalie i Pascal, van poder seguir amb la nova Ferme des Carlines, compromesa amb el benestar animal, el compromís amb el sector ecològic i l’autèntica elaboració del formatge. Per això, han condicionat la granja al ramat de 170 ovelles, que es munyen al matí; per produir el formatge amb llet d’ovella fresca o madurada a la tarda.

Més informació: +33 (0)6 40 36 41 24 I +33 (0)5 62 39 50 81 I info@saintlary.com I www.saintlary.com

2. Recorreu les estacions d’esquí d’Ariège i visiteu la filaderia de Niaux

Les meravelloses estacions d´esquí de l´Ariège són un clar exponent del Skifarm. A 26 minuts de Goulier Neige; a 34 de Beille; a 37 d’Ascou; oa 39 minuts d’Ax-3-Domaines hi ha la hilanderia de Niaux. Aquesta filaderia està ubicada en un molí de 1867 que perpetua saber fer de fa més d’un segle i mig.

Fa només cinc anys Loïc i Simon van adquirir l’empresa artesanal per desenvolupar un dels materials més nobles: la llana d’ovella. També és l’única filaderia de França que domina totes les etapes, des de la llana bruta al producte acabat. Són productes tèxtils 100% locals, fets amb llana verge dels Pirineus procedent dels ramats dels voltants.

Més informació: +33 (0)6 32 75 13 80 I www.filaturedeniaux.com

3. Esquiar a l’Alta Garona i vida de granja

Nicolas i Céline regenten des de fa 20 anys la granja Coulédoux, als peus del Cagire, al poble de Bouxt, a l’Alta Garona, molt a prop de les estacions de Le Mourtis (a 14 minuts) i Luchon Superbagnères (a 49 minuts) . Després de gaudir a les pistes, no hi ha res més agradable que acostar-se a aquesta granja visitable, amb precioses vistes; així com sensacionals formatges de muntanya de vaca tarina realitzats amb una recepta ancestral del lloc com el Pichon Presa.

Aquest lloc oblidat i escarpat és l’hàbitat del porc (duroc i piétrain) amb el que elaboren els seus embotits, apreciats al lloc com el pernil de muntanya, llonganissa, patés, boudin i jarret. Per als que vulguin viure com un autèntic granger fins i tot és possible allotjar-se al seu dúplex o en una cabana. S’hi arriba per la carretera que porta a Le Mourtis, abans d’arribar a l’estació.

Més informació: 33 (0)6 84 61 69 75 I https://fermedecouledoux.fr/

4. Delectar-se amb Cauterets i els seus històrics Berlingots

Freqüentada per Víctor Hugo, la família Bonaparte, George Sand o François-René de Chateaubriand, Cauterets, a Alts Pirineus, és un conte de fades ple de neu. Les seves valls, al parc nacional dels Pirineus, acullen un fastuós patrimoni natural amb pistes d’esquí coronades pels cinc colossos: Vignemale (3.298 m), Chabarrou (2.910 m), Cabaliros (2.333 m), Monné (2.723 m) i Péguère (2.316 m); a més del vast i fascinant Circ de Lys. El seu valuós patrimoni arquitectònic està marcat per l’arquitectura del segle XIX i també a les fascinants i llamineres fàbriques de berlingots, un altre dels dolços encants estretament lligats a la història de l’estació de neu.

Fa més de dos segles, les aigües termals de Cauterets eren i continuen sent indicades per a la cura de les vies respiratòries i, en particular, de la gola. Els tractaments consistien essencialment en l’absorció d’aigua termal. Aquestes aigües, riques en sofre, deixaven un sabor amarg a la boca dels qui les prenien. Per això, xuclaven un caramel en forma de piràmide, amb franges blanques, que pretenia superar el sabor sulfurós de l’aigua i fer les delícies dels gurmets: els berlingots. I, si bé totes les estacions termals dels Pirineus han comptat amb la seva pròpia fàbrica de berlingots, avui dia només en queden sis. La majoria, quatre, estan ubicades a Cauterets i les altres, a Bagnères-de-Bigorre i Argelès-Gazost. La més popular és la fàbrica Reine Margot, que ofereix sabors naturals a base de plantes. Adreça: Reine Margot – M. Lestable. Av. du Mamelon Vert. Cauterets.

Més informació: +33 05 62 95 39 14 I contact@berlingots.com I www.cauterets.com

5. Portar una altra vida a La Pierre Saint-Martin

L’esperit pastoril també és molt present a l’estació d’esquí de La Pierre Saint-Martin, als Pirineus Atlàntics. Aquí, a més de gaudir de l’esquí i dels esports de neu a les pistes, el complex inclou altres activitats com ara tallers d’elaboració i degustació de formatges de granja; o els trampers en família, on és possible familiaritzar-se amb la construcció d’iglús i escultures de neu i recórrer amb raquetes la Vall d’Aspe.

Més informació: www.pyrenees-bearnaises.com

I, precisament el 19 de març, l’estació celebra el “Dia dels nens paranyers” on té lloc la descoberta d’activitats nòrdiques com el nou tir amb rifle o les passejades amb raquetes, construcció d’iglús, trineus tirats per gossos i descens a trineu. Més informació: +33 (0)5 59 66 20 09 Però potser l’activitat més insòlita i apassionant que ofereix La Pierre Saint-Martin és la possibilitat de dormir a una cabana de pastors d’hivern. La cabana d’Arregatiou ofereix l’experiència de passar la nit a la cabana bressolada per històries locals, després d’un passeig amb raquetes i menjar amigable escalfat a foc de llenya.

Més informació: T.: 33 (0)5 59 66 20 09 I +33 (0)5 59 39 98 00 I lapierresaintmartin@pyrenees-bearnaises.com I www.lapierrestmartin.com