El passat mes de juny vaig aprofitar uns dies per desconnectar amb la família i ens vam escapar fins al meu estimat Pedraforca. Un dia, aprofitant una finestra de sol, vam arribar fins a Josa i tot seguit fins a Tuixent, on vam berenar. N’hi havia prou amb caminar una mica pels seus carrers, amb parlar amb els seus botiguers, per veure la importància de l’estació de Tuixent-La Vansa a la comarca; una sensació que va anar a més quan de tornada ens vam topar amb una jove fent roller esquí, a qui vam deixar enrere a l’alçada de l’ermita del segle X de Sant Jaume de Tuixent.

Inaugurada l’any 1978, l’estació de Tuixent-La Vansa ha passat al llarg de la seva història per bons i mals moments, sempre marcats per la generositat o no de la neu, tancant la passada temporada com una de les millors que es recorden, tot coincidint amb el seu 35è aniversari.

La millor temporada de la seva història

De fet, els mateixos responsables de l’estació no s’amaguen i reconeixen obertament que Tuixent-La Vansa va signar la millor temporada de la seva història ara fa dos hiverns, la qual ja es va començar a escriure al novembre, quan van caure de 20 a 23 centímetres de neu molt densa. Tres dies més tard l’estació obria les seves portes i ja no les tornaria a tancar fins a Setmana Santa.

Tot plegat va permetre a l’estació lleidatana presentar uns números molt bons en concloure el passat exercici, amb 137 dies oberts i més de 27.000 visitants, dels quals la meitat eren practicants d’esquí de fons, amb un 25 % de visitants que es van decantar per les raquetes de neu. Un augment considerable respecte a anys anteriors que es va manifestar als nous circuits habilitats per aquesta pràctica pausada de gaudir de la natura.

Les diferents nevades que va haver-hi al llarg de la temporada van consolidar la feina que van dur a terme les 15 persones que treballen a l’estació, repartides entre les tasques de gerència i direcció, informació i venda de forfets, comunicació, maquinista, lloguer de material, restauració, neteja i treballs auxiliars. Des de la mateixa estació destaquen que “la completa dedicació del personal que hi ha treballant ha estat un element fonamental perquè aficionats i professionals hagin pogut disposar de les millors condicions per gaudir de l’esquí nòrdic”.

Donades les bones condicions que ha gaudit el centre hivernal al llarg de la temporada han estat moltes també les activitats que s’hi han desenvolupat, i de tota mena. Des d’estades d’atletes mundialistes –tant esportistes d’elit en la disciplina que en teoria li és més pròpia, com ara l’esquí nòrdic, com d’altres esports– camps tècnics organitzats per l’escola d’esquí, la Marxa de l’Arp del club CENA o el curs de tècnic esportiu d’esquí de fons (TD nivell 1) són alguns dels exemples del que ha anat succeint a l’estació.

Quan es parla de la importància de les estacions d’esquí com a dinamitzadores de les comarques de muntanya l’exemple de Tuixent-La Vansa seria un bon exemple. Tuixent no només va signar la seva millor temporada de la seva història, sinó que també es va consolidar com la iniciativa que més llocs de treball crea a la vall, esdevenint el principal motor econòmic per a l’economia local.

Tuixent, un gran mirador del Pedraforca i del Cadí

L’estació de Tuixent-la Vansa és un dels referents de l’esquí de fons o nòrdic a Catalunya, al costat de Guils-Fontanera, Lles, Aransa, Sant Joan de l’Erm, Virós-Vallferrera i Tavascan, totes elles englobades a l’associació Nordic.cat. De totes elles, què té Tuixent-La Vansa que la fa única, que mereix una visita? Primer de tot la seva història, inaugurada el 1978. Després la seva oferta esquiable i la qualitat de la mateixa, així com la resta d’activitats que es poden fer i la vall en què es troba.

Situada a la cara nord del Massís del Port del Compte, i amb unes magnífiques vistes al Pedraforca i a la Serra del Cadí, Tuixent és de fàcil accés i molt propera a la Catalunya central. Abarca des de la Muntanya de l’Arp, a una altitud de 1830 m fins a Prat Llong, a 2150 m. Una alçada i una orientació geogràfica que garanteixen les millors condicions de conservació de la neu, tal com es va poder constatar la passada temporada.

L’estació disposa d’un total de 30 km de circuits de diversos nivells per practicar l’esquí de fons –veure quadre adjunt amb la fitxa tècnica- que discorren pels boscos de la muntanya de l’Arp. També hi ha senyalitzats diversos recorreguts per fer amb raquetes de neu, una pràctica que com dèiem va a l’alça. Una posada en escena, ja sigui damunt d’uns esquís o unes raquetes de neu, que s’ha de realitzar seguint unes normes concretes: es recomana respectar les traces, el sentit de l’itinerari i esquiar per la dreta si hi ha dues traces marcades, cedir el pas a l’esquiador que baixa, sent prohibit practicar esquí nòrdic acompanyat de qualsevol tips d’animal de companyia, excepte els gossos pigall. Unes pautes de comportament que es traslladen als usuaris de les raquetes de neu: s’han de respectar els recorreguts marcats per a la practica d’excursions amb raquetes de neu, està prohibit anar amb raquetes de neu o esquís de muntanya per les pistes preparades per fer esquí nòrdic, quan es creuen les pistes d’esquí nòrdic s’ha d’anar amb compte de no malmetre la traça, permetent portar animals de companyia sempre i quan vagin lligats.

Però la vida va molt ràpid, no deixa d’avançar i les bones nevades del passat hivern ja són això, passat. Ara ens trobem a les portes d’un nou hivern. Als esquiadors i amants de la natura blanca ja no els queden ungles després de la travessa de la primavera i l’estiu, i els responsables de Tuixent-La Vansa s’han afanyat a retocar allò que calia i presentar novetats i millores per seguir sent un referent de l’esquí nòrdic i de les activitats de muntanya a l’hivern. Estarem atents.