L’estació d’Ordino Arcalís ha potenciat aquesta temporada més accions de sostenibilitat, lligades a la seva política mediambiental i de reducció de residus. Si bé l’any passat l’objectiu va ser l’eliminació dels envasos monodosis i els gots de plàstic de les cerveses (substituïts per gots fabricats amb material de blat de moro) com a principals accions, enguany la fita se centra en suprimir 100.000 ampolles d’aigua d’un sol ús.

Per fer-ho possible, l’estació posa a la venda unes ampolles metàl·liques reomplibles d’edició limitada en col·laboració amb Clean Wave, organització que lluita per aconseguir l’eliminació de les ampolles de plàstics d’un sol ús, i amb seu a les illes Balears. Lligat a això, s’impulsa el reompliment d’ampolles reutilitzables amb aigua tractada de les muntanyes d’Arcalís a través d’unes màquines que la depuren amb un tractament especial realitzat per l’empresa especialitzada KMZero.

L’estació va posar en marxa la temporada passada diferents accions d’aposta per la preservació del medi ambient. En concret, es van retirar les monodosis de quètxup, maionesa, oli i vinagre i altres condiments, així com les canyetes i els envasos individuals de sucre i mel. La posada en marxa ja l’any passat de les màquines d’aigua filtrada va suposar l’eliminació de 50.000 ampolles de plàstic d’un sol ús, i enguany l’objectiu és eliminar-ne fins a 100.000 unitats.

Les accions que es potencien des de l’estació són d’una banda la utilització d’una màquina que depura el aigua per adequar-la als estàndards de potabilitat; i de l’altra la promoció i venda d’una ampolla reomplible per afavorir la reducció de les d’un sol ús.

ELS BENEFICIS D’AQUESTA ACCIÓ

D’aquesta manera, pel que fa a les màquines, que es poden trobar als quatre restaurants de l’estació, el procés que utilitzen és el filtratge de l’aigua directament de les muntanyes d’Arcalís a través de tractaments que van des de la filtració fins a l’osmosi inversa. Així s’obté un aigua d’excel·lent qualitat, pura i lliure d’olors i altres substàncies que afecten al seu gust. Posteriorment es remineralitza amb magnesi i potassi. A més, el servei a taula dels restaurants es fa amb ampolles de vidre reutilitzables que respecten el contingut i no generen residus. Entre els beneficis derivats d’aquesta acció cal destacar l’estalvi en el transport (tant les plenes com les buides per reciclar), en els sobrecostos i intermediaris, a més de l’estalvi d’espai i emmagatzematge. Aquests dispensadors d’aigua també estan a les sales de personal, i tenen la característica que poden servir aigua natural, freda, o gasosa.

Paral·lelament, l’estació ha posat a la venda unes ampolles metàl·liques reomplibles, lleugeres amb un disseny minimalista, resistents i pràctiques. Aquesta acció es fa conjuntament amb Cleanwave.org, un moviment dinàmic de persones amb idees afins, que reconeixen la necessitat urgent d’oferir una alternativa sostenible a les ampolles de plàstic d’un sol ús.

Els clients que desitgin omplir les seves ampolles podran fer-ho a les màquines KmZero de l’estació al preu d’un euro, ja sigui amb l’ampolla d’Arcalís – Clean Wave o amb la seva pròpia. Una manera de contribuir amb el medi ambient, aconseguint que els clients estalviïn diners, i fent servir alhora els recursos naturals de l’estació.
A banda de les accions que executa la mateixa estació, cal destacar l’existència de la minicentral hidroelèctrica d’Arcalís, en funcionament des del 2017.

Es tracta d’un sistema pioner i únic, que s’ha realitzat minimitzant l’impacte ambiental. La bassa que s’utilitza per captar l’aigua dels canons (200.000 metres cúbics), i que prové dels llacs de Tristaina, es canalitza per sota de les pistes (1.400 m de llargada i 200 m de desnivell). La seva força fa girar una turbina i un alternador de 455 kw, i l’energia que es produeix es transfereix a la xarxa de Nord Andorrà.

Situada al Pont del Castellar, la minicentral pot produir fins a 2 milions de kw/h anuals, l’equivalent al que consumeix anualment Arcalís, el que significa que l’estació es podria abastir íntegrament d’energia renovable.

Més informació: www.ordinoarcalis.com