Amb el lema “¡Wow! Els Pirineus en majúscules”, les 39 estacions de neu del Pirineu francès han presentat les inversions i novetats per a la temporada 2019-20. Si les condicions meteorològiques ho permeten, la temporada de neu als Pirineus francesos s’iniciarà el pròxim 29 de novembre amb la primera apertura per part de Porté-Puymorens (Pirineus Orientals) i finalitzarà el 26 d’abril a l’estació de neu de Cauterets (Alts Pirineus)

Les Claus dels Pirineus francesos

Jean-Henri Mir, president de la Confédération Pyrénéene du Tourisme, ha assenyalat que “les estacions de neu dels Pirineus francesos són a l’actualitat, una verdadera alternativa; doncs, compten amb 39 estacions d’esquí; 16 spas, 13 d’ells d’aigua termal; i més de 500 activitats a la neu”. A més, ha destacat “la millor relació qualitat-preu dels Pirineus; els dominis esquiables de qualitat, l’augment de la qualitat hotelera i la preservació dels seus pobles, autèntics i amb encant”.

Inversions principals per a l’hivern 2019 / 2020

L’Skyvall, la reconstrucció del telecadira TSD Family i el telecabina de Les Pèlerins, juntament a les inversions en neu de cultiu tant a Font-Romeu Pyrénées 2000 (Pirineus Orientals) com a Luchon-Superbagnères (Alta Garona) són les inversions principals de les estacions d’esquí per a aquest hivern. L’Skyvall, amb una inversió de 10 milions d’euros és la novetat principal de la temporada. Es tracta del nou telecabina que, en només deu minuts, connecta Loudenvielle amb l’estació d’esquí de Peyragudes (Alta Garona).

Per la seva banda, l’estació d’esquí de La Pierre Saint Martin (Pirineus Atlàntics) ha invertit 3.200.000 € en la reconstrucció total de l’estació de sortida del telecadira TSD Family que, a la temporada anterior, va quedar completament derruïda a causa d’un greu incendi que va estar a punt de provocar el tancament de l’estació.

També destaca la modernització del telecabina Les Pèlerins, a Les Angles (Pirineus Orientals), amb una inversió de 1.600.000 euros. El telecabina totalment renovat té 31 cabines de nova generació.

Quant a neu mecànica, destaca la inversió d’1.330.000 euros en canons de neu de Font-Romeu Pyrénées 2000; i, també, la d’1.423.889 per part de l’estació d’esquí de Luchon-Superbagnères, per garantir les condicions de neu ideals pel conjunt de la temporada.

Augmenta l’interès dels esquiadors i visitants espanyols

Espanya ocupa el primer lloc de visitants estrangers. A la darrera temporada, les estacions del Pirineu francès van acollir 4.600.000 esquiadors espanyols, una quota que representa prop del 10% dels visitants dels Pirineus francesos. Tot i així, aquest percentatge varia en funció del departament o regió, doncs el 22% dels visitants de Les Angles són catalans i espanyols. Aquesta xifra s’incrementa si tenim en compte els visitants excursionistes que van i tornen el mateix dia, situant-se en el 15%.

Els esquiadors espanyols visiten les estacions del Pirineu francès pel seu caràcter Esportiu; perquè estimen l’esquí de pista, l’esquí de Fons i l’esquí de muntanya. Una prova d’això és, per exemple, l’Altitoy Ternua.

El Pirineu francès, bressol de grans competicions

Les estacions de neu dels Pirineus francesos acullen competicions internacionals entre les quals, destaquen el Campionat del Món d’Esquí Freetyle FIS, a Font-Romeu Pyrénées 2000; i, l’Open Altitoy Ternua, a Grand Tourmalet Pic du Midi.

Per quart any consecutiu, del 7 a l’11 de gener, l’estació dels Pirineus francesos i pròxima a la frontera espanyola serà de nou el punt de trobada de més de 100 especialistes del món d’Slope Style per a participar en el Campionat del Món d’Esquí Freetyle FIS, una de les proves més rellevants del calendari mundial d’esports extrems. L’espanyol, Javi Liso, esquiador de la RFEDI i del Club Esquí Colmenar, és la gran esperança espanyola en aquest esport que també està previst que vagi a la cita de Font-Romeu Pyrénées 2000. El madrileny va sorprendre amb un esplèndid tercer lloc en la Copa d’Europa, i una medalla de bronze a la Copa del Món en el Total Fight que es va disputar al final de la temporada passada, això el col·loca amb opcions de podi la pròxima temporada.

Una altra de les competicions claus de la temporada que s’han presentat és l’Altitoy Ternua, competició d’esquí de muntanya que es disputarà el 7 i 8 de març entre les prestigioses estacions d’esquí del Pirineu francès (Luz Ardiden, Pic du Midi i Grand Tourmalet). Puntuable per a la Grand Course, la competició integra les 6 millors curses de l’esquí de muntanya d’Europa, el guanyador de la darrera edició al 2018 va ser en Killian Jornet. Més informació a www.altitoy-ternua.com

Plans més sorprenents per a la nova temporada

La nova passarel·la de 12 metres del Pont del Cel, en el Pic du Midi; noves pràctiques com ara desafiar la gravetat amb speedriding en el macís del Mont Valier, a Guzet; o, recórrer gairebé 270 quilòmetres de pistes de cinc àrees d’esquí amb un mateix forfet, són alguns dels plans que proposen les estacions dels Pirineus francesos per a la temporada de neu 2019-20.

Anem per a la primera d’aquestes novetats. La nova passarel·la de 12 metres del Pont del Cel és una experiència visual i emocional, alhora. Contemplar la immensitat dels Pirineus francesos sota els teus peus, a quasi 3.000 metres d’altura, des del Pic du Midi és un dels plans més increïbles i sorprenents. Si a la passarel·la de 12 metres hi afegeixes el planetari, el restaurant panoràmic, l’HistoPad, la cúpula i els esdeveniments que hi tenen lloc, et faràs una idea del perquè el cim del Pic du Midi és un must have del Pirineu francès. INFO: +33 (0)5 62 95 50 71 / www.tourmaletpicdumidi.fr

Per la seva banda, Ariège és el lloc idoni pels qui busquen llibertat, pels amants de la natura en estat pur i de les sensacions noves. Aquí pots veure com les cascades es transformen en cortines de gel; practicar snowkite a le Col de Pailhères, a 2000 m d’altura, el bressol de l’snowkite; o, desafiar la gravetat practicant speedriding al macís del Mont Valier, a Guzet. INFO: +33 (0)5 61 02 30 70 / www.ariegepyrenees.com

Amb el nou forfet entre estacions, el “Pyrénées 2 Vallées”, pots accedir a 250 km de pistes, repartides entre quatre estaciones: Piau, Saint-Lary, Val Louron i Peyragudes. Un forfet únic amb el qual no cal passar per caixa durant els sis dies d’esquí al cor dels Pirineus; i, a més, pots anar d’una estació a una altre amb els transbordadors i sense haver d’agafar el cotxe. INFO: www.valleesdegavarnie.com/hiver/pass-grand-ski-pyrenees

Més informació: calendari d’apertura de les estacions i informació actualitzada a http://es.lespyrenees.net/