El tercer Estudi de l’organització Transparency Index of the Sports Federations (INFED) ha donat una puntuació de el 100% de transparència a la RFEDI, segons va fer públic el dia 27 de maig l’Associació de l’Esport Espanyol (ADESP).

Els resultats des que es va començar a fer aquest estudi fa tres anys han millorat considerablement i ja hi ha 30 federacions espanyoles que han aconseguit la màxima puntuació i la mitjana de els 65 analitzades es de 94,28 punts sobre 100. A més, 53 entitats han aconseguit puntuacions per sobre dels 90 punts.

Les 65 federacions analitzades han aconseguit en cada edició un progrés individual


Per part de l’equip intern RFEDI han estat tres exercicis de treball per adaptar l’estructura de la federació als requeriments de INFED per aconseguir una estructura i funcionament totalment transparent com correspon a una institució privada de servei públic.

Entre la informació institucional actualitzada i accessible hi ha la conformació dels òrgans directius el personal, l’estructura organitzativa i el patrimoni de la federació. També es detalla les relacions amb la societat i la responsabilitat social de la federació, la transparència economicofinancera, la planificació i organització de la federació amb contractes, convenis i subvencions. Finalment, estan també detallats els òrgans directius de la federació i el seu pressupost.

Per la seva banda, el president de ADESP, José Hidalgo, ha ressaltat que “la informació oberta i transparent és un pilar bàsic del bon govern esportiu i estem compromesos amb ell. Moltes de les nostres entitats també estan immerses en programes de compliance i des ADESP estem ajudant a la implantació d’aquests programes per mitjà de subvencions a les Federacions. La integritat en l’esport passa per adaptar-nos als estàndards que requereix la societat de segle XXI i seguirem treballant per complir-los amb rigor”.

Les 65 federacions analitzades han aconseguit en cada edició un progrés individual, tal com demostren les avaluacions independents realitzades a cadascuna d’elles. Aquesta vegada, 30 federacions van aconseguir el 100 per cent de la puntuació la qual cosa representa gairebé la meitat dels institucions estudiades, i duplica en nombre a les que en l’edició anterior van aconseguir tal xifra. A més, 53 de les 65 federacions han obtingut qualificacions per sobre dels 90 punts.

Per part de l’equip intern RFEDI han estat tres exercicis de treball per adaptar l’estructura de la federació als requeriments de INFED

En aquesta tercera edició, l’avaluació s’ha realitzat a través de 32 indicadors relacionats amb: Informació sobre la Federació, Relacions amb els aficionats i el públic en general, transparència economicofinancera i Indicadors de la Llei de Transparència.

L ‘estudi ha estat elaborat per Transparència Internacional España, l’entitat espanyola de INFED, única organització a escala mundial que es dedica a el moviment anticorrupció a través d’aliances entre la societat civil, el sector privat i els governs. A Espanya es va fundar en 2006 amb la finalitat de treballar a favor de la prevenció i la reducció de la corrupció.