Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, recolzades per 133 empreses especialitzades en els esports d’hivern, van començar a obrir les portes a partir del 14 de desembre disposades a afrontar una temporada de neu absolutament atípica i marcada per l’incertesa de l’evolució de la pandèmia, però havent implementat totes les mesures necessàries perquè la campanya sigui segura per als clients, treballadors i residents. Els responsables del sector preveuen una temporada blanca irregular i sense uns resultats brillants quant a la xifra final d’esquiadors, però garantint una experiència “saludable i segura” per a tots els usuaris.

Pendent sempre de les mesures dictades per les autoritats sanitàries, el sector turístic del Pirineu lleidatà preveu un bon final d’any pel que fa a la presència d’aficionats a l’esquí. El fet que es matingui la possibilitat de desplaçar-se als centre hivernals lleidatans des de qualsevol punt de Catalunya –sempre que s’hagi fet una reserva prèvia en qualsevol allotjament d’un mínim d’una nit o es tingui una segona residència al costat de l’estació– sembla indicar que l’afluència d’esquiadors serà bona. A més, el tancament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès contribuirà a que molts usuaris optin per les estacions lleidatanes.

De fet, les dues estacions de Ski Pallars (Port Ainé i Espot) mantenen un elevat ritme de vendes (assolint un tant per cent molt remarcable de l’aforament), mentre que d’altres, com Port del Comte (on només es poden adquirir a les taquilles de l’estació) és neccessari matinar per comprar-ne. Baqueira Beret va comunicar el dia 29 que havia assolit la capacitat màxima d’aforament a l’estació.

Per cada euro ingressat per la compra de forfets es generen 5,3 euros d’impacte directe, i que per cada euro que es gasten les estacions se’n generen 9,1 d’impacte induït en el territori d’influència

L’increment de reserves hoteleres que s’està registrant aquests dies, especialment a partir del 26 de desembre, a la Val d’Aran, els dos Pallars i l’Alt Urgell sembla confirmar aquest dinàmica positiva.

Una temporada atípica

En el decurs de la presentació de la campanya de neu 2020/2021 que va portar a terme el 22 de desembre el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida via online conjuntament amb els representants de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida i l’ACEM, els responsables del Patronat van afirmar que esperen que, tot i les incògnites plantejades per l’evolució de la pandèmia, la temporada de neu sigui llarga i sense interrupcions.  El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va agrair “a les onze estacions d’esquí de la demarcació de Lleida, i al centenar llarg d’empreses que s’impliquen en la campanya de neu, l’esforç esmerçat per poder obrir pistes en les condicions tan adverses en les quals ens ha posat la pandèmia de la Covid-19” i va remarcar que “la campanya de la neu a Lleida mobilitza 2.000 llocs de treball directes i fins a 7.500 indirectes”.

Talarn va esmentar tres factors d’èxit que poden contribuir a tirar endavant la campanya de neu i el turisme lleidatà en general: “una natura magnífica de què la gent vol gaudir, un teixit empresarial que creu en el turisme sa i compromès i una població agraïda que sabrà gaudir de l’hivern al seu propi territori”.

La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, va afirmar que, malgrat afrontar una campanya molt atípica i incerta, “aquesta serà la temporada de neu més segura i sostenible que hem tingut al llarg de molts anys”, i va afegir que el treball fet pels agents públics i privats per aplicar mesures i protocols de seguretat sanitària ha afavorit en molts casos iniciatives de digitalització i innovació. Pujol va asseverar que tot l’esforç desenvolupat durant l’any pel sector turístic lleidatà s’ha traduït en la configuració “d’un model turístic segur, sostenible, desestacionalitzat i de màxima qualitat”.

El director de l’ACEM, Joaquim Alsina, va incidir en la importància del sector de la neu i va explicar que per cada euro ingressat per la compra de forfets es generen 5,3 euros d’impacte directe, i que per cada euro que es gasten les estacions se’n generen 9,1 d’impacte induït en el territori d’influència. Alsina també va dir que una de les prioritats de les estacions és la sostenibilitat del territori.

El director de Lles de Cerdanya, Ramon Sellés, en representació de les estacions d’esquí nòrdic del Pirineu de Lleida, va afirmar que aquesta disciplina és força saludable i summament segura per la poca massificació i el contacte directe amb la natura, i va recordar que aquests complexos permeten altres activitats, com les raquetes de neu. Precisament, va anunciar que s’ha creat un nou forfet per a raquetes de neu utilitzable a totes les estacions.

Campanyes de promoció

Per la seva banda, el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat, Juli Alegre, va explicar que el Patronat de Turisme promociona la temporada d’hivern 2020/2021 amb una doble campanya. D’una banda, amb una campanya de comunicació (desenvolupada conjuntament amb l’Agència Catalana de Turisme, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Turisme de Barcelona, Torisme Val d’Aran i els socis de la marca Pirineus) que, amb la consigna “Catalunya és casa teva” i el lema “Gaudeix del Pirineu de Lleida amb els Cinc Sentits”, convida a gaudir de la neu i de les activitats d’esquí al Pirineu de Lleida; i una segona destinada a posar en valor les diferents propostes turístiques de què el visitant pot gaudir al conjunt de la demarcació durant aquesta època de l’any i que van més enllà de la mateixa oferta d’esquí i de neu. Aquesta segona campanya, amb el lema “Lleida, tant i tan a prop. Viu l’hivern”, dona continuïtat a les accions promocionals que el Patronat de Turisme va fer durant l’estiu passat.

Cal recordar que les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen 519 km esquiables, amb 246 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.584 passatgers/hora, 80 remuntadors, més de 159 km de superfície innivada als complexos d’alpí amb 1.492 canons de neu, 141 km de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

Tots els complexos hivernals lleidatans han fet un gran esforç per poder gaudir de l’activitat amb les màximes garanties sanitàries per evitar contagis. A les mesures bàsiques s’afegeixen els protocols específics per protegir la salut dels esquiadors i treballadors, com també ho ha fet el sector turístic en general per a la protecció dels seus clients.

Millores en totes les estacions lleidatanes

Malgrat que la pandèmia ha frenat algunes grans inversions, els centres hivernals lleidatans han portat a terme durant l’any una millora de les instal·lacions i dels serveis, després d’haver invertit en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures i la renovació d’equipaments per un import d’uns 11 milions d’euros. Una part important d’aquestes inversions ha anat adreçada a millorar la capacitat per produir neu, fins a totalitzar per a aquesta temporada un nombre de 1.492 canons de neu produïda (16 més que la temporada anterior) que asseguren la innivació en el 45 % de la superfície esquiable a les estacions d’alpí, amb més de 142 km de pistes innivades, i en algunes de nòrdic. Globalment, els complexos d’esquí del Pirineu de Lleida acumulen una inversió de 99,4 milions d’euros en les darreres 10 temporades.

Bí Taüll (l’Alta Ribagorça) ha estat reconeguda, per tercer any consecutiu, com la millor estació d’esquí de l’Estat a l’edició 2020 del premis World Ski Awards

A més dels treballs anuals per posar a punt les instal·lacions, totes les estacions han implementat millores de tipus diversos. Baqueira Beret, entre altres actuacions, ha habilitat una nova bassa d’aigua, alimentada pel riu Forcalh, que dotarà l’estació de més capacitat per fornir de neu artificial el sector de Verte; per oferir la màxima seguretat i rapidesa en els tràmits dels forfets s’ha millorat l’app mòbil i ha introduït un forfet recarregable que permetrà de manera fàcil i còmoda la recàrrega on-line dels dies d’esquí, la qual cosa evitarà traslladar-se físicament a les taquilles cada vegada que es puja a pistes.

Boí Taüll afronta ara la primera temporada dins de l’estructura de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), amb una ferma aposta per la digitalització, incorporant el nou sistema automàtic d’accés a les instal·lacions a través de màquines Check-in per a la recollida dels forfets. També ha fet millores al pàrquing inferior, condicionant la zona d’estacionament de vehicles amb el pavimentat parcial de l’aparcament de baix, i s’ha incorporat maquinària de neteja de neu a les zones comunes.

Entre les novetats que presenten les estacions d’esquí de Port Ainé i Espot Esquí, destaca d’una banda la instal·lació d’un sistema automàtic d’accés al recinte, que permetrà a l’usuari no passar per taquilles i accedir ràpidament a pistes. També s’han habilitat pantalles LED als municipis de Rialp i Espot per informar els usuaris en directe abans d’arribar a pistes amb dades en temps real de l’estat de l’estació, i s’han instal·lat noves càmeres web panoràmiques livecam 360° que permeten veure les pistes en directe.

Port del Comte segueix apostant per energies netes i renovables i per disminuir el consum d’energia amb l’ampliació del nombre de canons de neu artificial de baix consum i millor eficiència amb l’adquisició de 8 nous canons de baixa pressió i d’última generació, que permeten reduir el consum energètic amb un resultat òptim. Per la seva banda, l’estació de Tavascan presenta com a novetats la instal·lació del forfet electrònic mans lliures i l’ampliació de la producció de neu amb l’adquisició d’un nou innivador de baixa pressió d’última generació.

Finalment, les estacions d’esquí nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera), agrupades sota la marca Tot Nòrdic i amb més de 130 quilòmetres per a l’esquí de fons i un centenar d’itineraris marcats per a raquetes, han posat a punt les instal·lacions confiant en atreure el turisme de proximitat que vol fer esport sense grans aglomeracions.

Balanç de la temporada 2019/2020

La temporada 2019/2020, que va tancar un mes abans del previst a causa de la Covid-19, va registrar una venda d’1.253.366 forfets, una xifra que representa només un 5,5 % menys que la de la campanya anterior, que va ser d’1.327.237. Aquest fet va afectar de manera directa les previsions inicials, amb una disminució dels ingressos a tot el sector turístic vinculat a la neu i al Pirineu com també al conjunt del sector, i no es van poder assolir els objectius previstos a l’inici de campanya d’arribar als 1.350.000 forfets. Tanmateix, els complexos de nòrdic van cloure amb un increment del 2,5 % en la venda de forfets respecte a la campanya 2018/2019.

Distincions per a Boí Taüll i Espot

L’estació de Boí Taüll (l’Alta Ribagorça) ha estat reconeguda, per tercer any consecutiu, com la millor estació d’esquí de l’Estat a l’edició 2020 del premis World Ski Awards. Aquests guardons, que s’entreguen a estacions d’esquí i hotels des de l’any 2013, els promou l’organització internacional World Travel Awards que, des del 1993, organitza diversos premis a l’excel·lència en el sector del turisme.

L’estació d’esquí d’Espot ha estat premiada –juntament amb el Parc Astronòmic Montsec-Centre d’Observació (PAM)– per la Fundació Starlight en l’edició d’enguany dels Premis Internacionals Starlight, un reconeixement que es dona a entitats que vetllen i treballen per a la defensa i difusió de la llum de les estrelles i de l’astronomia. Els dos equipaments turístics de FGC són els únics de tot Catalunya que han estat reconeguts gràcies a la seva tasca constant en la divulgació de l’astronomia.

L’estació d’Espot ha rebut una menció d’honor en relació amb les activitats de divulgació del cel nocturn que es desenvolupen al voltant de les seves instal·lacions. Gràcies a l’espectacular cel del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es pot gaudir d’un dels espais de muntanya més ben protegits d’Europa i dels Pirineus en matèria d’astronomia. L’any 2018 el Parc Nacional ja va obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight.

L’estació d’Espot seguirà oferint aquesta temporada l’activitat de Starlight Espot, on les persones usuàries poden observar l’excepcional cel amb un telescopi catadiòptric per mitjà d’Obaga Activitats, entre d’altres propostes.