La Diputació de Lleida ha acollit el proppassat 26 de novembre la presentació de la temporada d’esquí 2019/2020 en un acte  encapçalat pel president de la corporació, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i que ha comptat amb els representants de les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, els quals han expressat el seu optimisme davant la nova temporada d’esquí 2019/2020 per les nevades intenses d’aquest mes de novembre, que han permès avançar l’inici de la campanya a la majoria de complexos d’hivern.

Per la seva banda, Rosa Pujol ha explicat en el decurs de la presentació que el conjunt de les inversions d’aquesta temporada superen els 20 milions d’euros, una quantitat que representa la segona inversió més elevada que han fet les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà en els darrers 10 anys.

Pujol ha dit que l’impacte econòmic directe calculat de la temporada 2018/2019 va ser d’uns 402 milions d’euros (dels quals 32,5 es van assolir per la venda de forfets, 196 per l’impacte directe de la venda de forfets i altres 173,5 milions correspondrien a l’impacte induït, segons els càlculs de l’ACEM). Com a objectius per a la nova campanya, el Patronat de Turisme espera poder consolidar els bons resultats obtinguts en les darreres i incrementar un 2 % la venda de forfets de la temporada anterior per superar el llindar dels 1.350.000 forfets. Cal recordar que des de la campanya 2005/2006 no s’ha aconseguit superar aquesta xifra.

Igualment, Rosa Pujol ha posat en valor els trets característics de l’oferta d’esquí lleidatana, que són “la qualitat per sobre de la quantitat i la cura del l’entorn, que és el nostre actiu més gran”, alhora que ha afirmat que “assolir el repte de tenir un sector més responsable, sostenible, amable i humà aportarà un tret diferencial i suposarà un avantatge competitiu per a la nostra marca”.

Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Talarn, després d’incidir que les previsions per a la temporada són molt bones, ha afirmat que les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida destaquen pel seu nivell de qualitat i pel seu grau de sensibilització mediambiental, amb una aplicació cada cop més estesa de mesures sostenibles.

Talarn també ha fet menció dels reconeixements internacionals que han rebut diverses estacions lleidatanes, com Baqueira Beret, a la Val d’Aran, que el 2014 va ser escollida com la segona millor estació europea en el concurs “Best Ski Destinations”; Boí Taüll, a l’Alta Ribagorça, guardonada el 2018 com a millor estació d’esquí de l’Estat durant la celebració de l’edició dels World Ski Awards que va tenir lloc a Kizbühel (Àustria), o Port Ainé, al Pallars Sobirà, escollida enguany pel diari britànic The Guardian com la millor estació petita d’Europa.

El president de la Diputació ha refermat “l’aposta de la Diputació de Lleida per les estacions d’esquí”, indicant que la neu, “l’or blanc del nostre territori”, aporta –complementàriament al ric patrimoni natural, cultural i gastronòmic– recursos bàsics per a l’economia lleidatana, alhora que contribueix a l’arrelament de la gent que hi viu.

La presentació de la nova temporada, celebrada al Palau de la Diputació de Lleida, ha comptat també amb l’assistència de Joaquim Alsina, director d’ACEM; Pep Albós, cap de Màrqueting de Baqueira Beret; David Ros, director de Boí Taüll; Xavier Bigordà, director de Port Ainé i Espot Esqui; Albert Estella, director de Port del Comte; Victor Perisé, cap d’explotació de Tavascan, i Ramón Sellés, director de Lles de Cerdanya, en representació de les estacions d’esquí nòrdic del Pirineu de Lleida.

Més superfície innivada amb canons de neu
La nova temporada presenta novetats importants per part dels diferents centres d’hivern amb unes inversions que han anat destinades a la millora de les instal·lacions, un telecadira nou a Espot, ampliacions de pistes, compra de maquinària, millores en els serveis i també a l’augment i la renovació dels canons de neu per altres de nova generació amb l’objectiu d’estalviar energia, millorar la producció i ampliar la superfície de neu produïda per tal de garantir al màxim la pràctica de l’esquí. Enguany les estacions del Pirineu lleidatà disposen de 1.476 canons de neu, 61 més que la temporada anterior, que els permet innivar 159 km, el 50 % del conjunt dels complexos d’alpí.

La capacitat d’atracció que tenen les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida es tradueix en el fet que dos de cada tres esquiadors trien Catalunya per esquiar com també que un de cada quatre practiquen l’esport blanc als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol.

El turisme vinculat al producte de la neu i a l’esquí s’ha convertit en un dels principals recursos i atractius turístics de les comarques del Pirineu de Lleida i en un important motor econòmic i laboral dels pobles del territori. En aquest sentit, el conjunt d’estacions d’esquí del Pirineu de Lleida generen més de 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. A més, s’estima que hi ha altres 7.500 llocs de treball induït, per mitjà dels sectors de la restauració i l’hoteleria o d’empreses amb oferta complementària a l’esquí.