L’estabilitat a la part econòmica i de gestió, els bons resultats dels esportistes Top espanyols i la bona feina dels clubs i les federacions autonòmiques a la base, permet que es pugui reforçar i ampliar l’estructura esportiva i que vagi augmentant cada temporada passant dels 35 esportistes actuals als 44 per al proper hivern. Amb els nous equips es consolida els esportistes de més nivell als equips A i alhora s’incorporen a nous talents joves, que provenen de la base dels clubs i tecnificació de les federacions autonòmiques, als equips C i als grups de Seguiment. S’amplia el nombre de dones, especialment en alpí amb un equip molt jove, i també en altres esports com l’esquí de fons o el múixing que doblega el nombre d’integrants

La Real Federació Espanyola Esports d’Hivern (RFEDI) Spainsnow ha presentat el llistat oficial d’esportistes espanyols que formen part de les estructures esportives de la federació per a la temporada d’hivern 2022-2023. Aquesta temporada el nombre d‟esportistes ha augmentat un 20%, passant de 35 esportistes durant la temporada 21-22, als 44 integrants. Al llarg de les temporades el nombre d’esportistes ha anat creixent de forma gradual però constant, dels 9 de la temporada 14-15 es va passar en 4 anys als 24 esportistes durant la temporada 17-18 per passar als 30 a 18 -19 fins al gairebé mig centenar que competiran per Espanya el 2023.

El repte ara és donar programes de més qualitat cada any i amb bons equips tècnics. Aquesta és la clau

Aquest augment ha estat possible, entre altres factors, gràcies a l’empenta creixent de joves talents i al treball realitzat amb el Pla Nacional de Tecnificació Esportiva i la coordinació amb les federacions autonòmiques, els clubs i els equips privats. A més de la millora econòmica de l’entitat especialment pel que fa a recursos propis (patrocinis). La llista, que està dividida en els tres nivells d’equips habituals segons rànquing A, B, C a més dels grups de desenvolupament. Destaca l’augment en esquí de fons, que ha crescut de forma exponencial amb un 113% d’augment, passant de tenir 3 esportistes a les estructures de la RFEDI a comptar amb 7 esportistes a la temporada 22-23.

A Muixing també ha crescut el nombre d’esportistes de la RFEDI, passant de 5 a 9, augmentant així un 80% i en esquí alpí, que ha passat de tenir 11 a 13 esportistes, ha augmentat un 25%. Els dos únics equips que mantenen el mateix nombre d’integrants són freeski i esquí de velocitat. Els equips d’aquesta temporada estan constituïts per un 72% d’homes i un 28% de dones, cosa que és paral·lela al nombre total de llicències esportives d’aquesta federació. S’està treballant tant amb les federacions autonòmiques i clubs com des del programa Dona i Neu per seguir aproximant els esports espanyols a l’equilibri de gènere 50-50 desitjat.

L’ampliació de la llista és una molt bona notícia, sobretot pel nivell dels esportistes que hi accedeixen

Aquesta temporada s’han incorporat 12 joves nous talents, tenint en compte els grups de desenvolupament, 6 en alpí, 4 en esquí de fons i 2 en surf de neu. L’esportista més jove que forma l’estructura de la RFEDI és Valeria Guiridi, de l’any 2005, i el més veterà de la Federació, Lázaro Martínez, del 1963, tots dos competidors de múixing. L’equip està format per esportistes consagrats com els habituals Queralt Castellet, Lucas Eguibar, Quim Salarich, etc i altres nous talents menors de 21 anys com Tomàs Barata, Jaume Pueyo, Àlvaro Romero, Arrieta Rodríguez, entre d’altres.

A l’estiu i la tardor, s’ha previst un fort reforç del programa esportiu i equip tècnic que permeti aconseguir els objectius més elevats de les últimes dècades, perseguint classificacions destacades a Mundials Júnior, Copes del Món i també Campionats Mundials absoluts que estan previst disputar-se el 2023 . Addicionalment, i fora de les estructures de la pròpia federació però amb el seu suport logístic i econòmic gràcies al Pla Nacional de Tecnificació Esportiva (PNTD), es continuarà treballant amb els grups de seguiment. Es tracta d´un grup d´esportistes obert i dinàmic integrat per 25 nous talents de surf de neu, esquí alpí, esquí de fons, esquí freestyle i biatló. També s’ha previst un programa compartit amb tres esportistes que, tot i no formar part de les estructures, si tenen un seguiment especial i seran monitoritzats per ser candidats a formar part de les seleccions en anys posteriors.

Olmo Hernán, director general i esportiu RFEDI, va comentar sobre les estructures presentades que “l’ampliació de la llista és una molt bona notícia, sobretot pel nivell dels esportistes que hi accedeixen. El repte ara és donar programes de més qualitat cada any i amb bons equips tècnics. Aquesta és la clau, fer servir adequadament les eines disponibles a les quals tot i ser escasses, se’ls pot treure un gran partit amb estratègia i planificació”.

Pots conèixer tots els esportistes de la RFEDI en aquest enllaç