Un any més, les estacions de Pallars mostren el seu compromís per la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, aquesta temporada amb noves accions: des de la protecció d’espècies en risc d’extinció fins a tallers d’educació mediambiental per a clients i treballadors de les estacions. El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici representen una gran varietat de paisatges amb una flora i una fauna que cal protegir.

1. Protecció de la fauna: el Gall Fer
Les estacions d’esquí d’Espot i Port Ainé duen a terme una iniciativa pionera a Catalunya en protecció de fauna amenaçada, consistent a l’senyalitzar les àrees de presència d’espècies vulnerables, com és el cas de l’Gall Fer. Per a la protecció del gall fer, s’han habilitat panells informatius amb l’objectiu de conscienciar els visitants de la importància de respectar el seu hàbitat i compaginar l’activitat esportiva amb la preservació de la fauna en perill. S’evitarà accedir a localitzacions sensibles on habiten aquests animals i es col·locaran cartells d’avís a la zona de Coma del Forn, a les zones sensibles, per avisar els esquiadors d’esquí de muntanya i els clients que fan passejades amb raquetes de neu.

2. Tallers i educació ambiental
Aquesta temporada s’han previst un seguit de tallers ambientals dirigits als clients de les estacions d’esquí de Pallars al llarg de la temporada, en diferents formats i temàtiques per fer-lo atractiu per a petits i grans, perquè així tothom prengui consciència. També s’han previst xerrades informatives als treballadors de les dues estacions sobre la importància dels bons comportaments i de la bona convivència amb la fauna que ens envolta.

3. Innovacions en sostenibilitat
Aquest hivern es repartiran cendrers ecològics als clients de les estacions per evitar que tirin les burilles a la neu. Aquests residus no desapareixen quan la neu es fon i algunes espècies, com el gall fer, poden confondre per aliment, causant intoxicacions o fins i tot la mort.

Amb un fort compromís per la sostenibilitat, les estacions d’Espot i Port Ainé han apostat per productes compostables dins de la restauració, productes d’un sol ús però fets amb blat de moro: coberts, fajitas, gots, plats … A més, s’han retirat tots els envasos PET que es venien a les cafeteries i restaurants i ara s’utilitzarà un sistema de fonts amb aigua filtrada i ampolles de vidre. En l’àmbit intern, s’ha distribuït entre els treballadors ampolles reutilitzables i s’han col·locat fonts en tots els departaments, tant en estacions com en oficines.

L’estalvi energètic té un paper clau en la millora de l’entorn, per aquesta raó, les estacions de Pallars s’han instal·lat sistemes de detecció de presència als banys, per així evitar que els llums quedin obertes quan no hi ha ningú. També s’ha adquirit un comptador automàtic de vehicles per registrar el pas d’aquests a la seva entrada a l’estació de Port Ainé i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

A l’Hotel Port Ainé també, s’instal·larà un expositor amb una secció d’un avet centenari que formava part de el bosc de l’estació de Port Ainé, amb una anàlisi dendrològic dels anells i un marcatge d’efemèrides històriques.

Les estacions d’esquí d’Espot i Port Ainé destinen cada temporada una partida per despedregar, arreglar camins i fer drenatges, per a l’optimització de la neu i la conducció d’aigües i així evitar erosions i ajudar a la revegetació de el terreny. També es procura tancar camins i accessos per mirar de limitar la circulació i a el mateix temps intentar que els vehicles no obrin nous camins i utilitzin els ja existents.