Iniciativa del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) per conscienciar sobre la salut visual i facilitar consells per prevenir aquesta disfunció. La col·laboració d’Esportcat treballa per implicar, també, al sistema esportiu català

Esportcat s’adhereix a la campanya ‘Més esport, menys miopia’ que, des de fa unes setmanes, desplega el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC). Sota el lema ‘Miopia, atrapa’m si pots’ la iniciativa exposa els beneficis de fer esport i activitat física a l’aire lliure a l’hora de prevenir i reduir el risc de desenvolupar miopia. L’objectiu de la campanya és conscienciar la ciutadania dels mals hàbits de consum i facilitar consells per prevenir l’anomalia. “L’esport va molt més enllà. La col·laboració és una demostració més que la pràctica esportiva aporta diferents beneficis de salut”, exposa Anna Caula i Paretas, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física. Caula també remarca la capacitat transversal de l’esport, que “toca en molts àmbits de la nostra vida”.

La col·laboració d’Esportcat busca que el sistema esportiu català (federacions, clubs, entitats…) s’adhereixi a la campanya per sensibilitzar a la ciutadania, com ja estan fent les òptiques d’arreu del país. Fins avui, 180 centres s’han sumat a la campanya. Aquests establiments ja compten amb els pòsters de ‘Més esport, menys miopia’ i indaguen per fer pedagogia sobre el tema. “La miopia és una disfunció visual amb un component genètic molt gran. Tanmateix, hi ha factors ambientals i hàbits que afavoreixen la seva aparició i evolució, com l’augment d’ús de pantalles. N’hi ha d’altres, com l’esport a l’aire lliure, que ajuden a controlar-la. Això es deu principalment a dues raons. Per una banda, predomina la visió llunyana. Per l’altra, s’ha demostrat que la llum solar té un efecte inhibidor de la miopia. La llum estimula l’alliberament de dopamina a la retina, la qual bloqueja l’allargament de l’ull que es produeix durant el desenvolupament de la miopia”, afirma el president del COOOC, Joaquim Grau. “El suport de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ens permet ampliar fronteres i arribar al màxim de població possible”, destaca

En paral·lel, s’ha posat en marxa una campanya a mitjans tradicionals, mitjans en línia i a les xarxes socials per arribar al màxim públic possible. La informació es pot trobar cercant l’etiqueta #mesesportmenysmiopia i als canals del col·legi professional i d’Esportcat.

Prop de dos milions de ciutadans catalans són miops

Segons les dades del COOOC, prop de dos milions de ciutadans són miops i, d’aquests, mig milió tenen entre 17 i 27 anys. Concretament, en termes generals, afecta el 5% dels infants en edat preescolar, el 9% dels infants en edat escolar i el 30% dels adolescents.

Diferents estudis internacionals avalen la campanya. En una anàlisi realitzat per la Universitat de Cambridge, i en què es van revisar vuit estudis publicats recentment recollint dades de 10.400 infants i adolescents, es va concloure que per cada hora a la setmana que l’infant passa a l’exterior es redueix un 2% del risc de miopia. En concret, el 70% dels joves dedica menys d’una hora al dia a fer activitats a l’aire lliure, tal com recull l’estudi Prevalença de la miopia dels joves a Espanya.

Aquest fet contrasta amb l’ús abusiu de les pantalles: vuit de cada 10 joves utilitzen el seu mòbil més de dues hores diàries. A aquesta xifra se li ha de sumar l’ús d’altres pantalles, com la televisió, els ordinadors o les tauletes. D’aquesta manera, se supera i, de llarg, la recomanació dels experts de limitar a un màxim de dues hores diàries la visualització de pantalles.