La 9a edició del programa Esport Blanc Escolar (EBE) ha finalitzat a Baqueira Beret amb la celebració de la quarta jornada de Graduació de Neu, que ha comptat amb la presència d’una cinquantena d’infants de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. Acaben així tres mesos d’activitat en què 2.500 noies i nois de 61 escoles de tot el Pirineu han practicat els esports d’hivern a les diverses estacions de muntanya catalanes i han après del seus valors en un entorn natural.

Després de les tres jornades celebrades a La Molina, la zona de Beret ha estat escenari de la darrera Graduació de Neu del curs 2021-2022, una cloenda de caire lúdic-competitiu on l’alumnat de 4t de primària d’aquestes comarques ha demostrat, a través de jocs i circuits, els coneixements adquirits en esquí alpí, esquí de fons i surf de neu gràcies a les classes iniciades a mitjan gener.

La representant territorial de l’Esport a Lleida, Lourdes Ravetllat, ha assistit en nom de la SGEAF a la jornada, al costat de la directora general de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Anna Soldevila; el vicepresident del Consell Esportiu del Pallars Jussà, Àngel Peretó; el director comercial de Baqueira Beret, Xavi Ubeira; el delegat tècnic de surf de neu i freeski de la Federació Internacional d’Esquí, Joan Torrellas, i representants i tècnics de Baqueira Beret i de la resta de consells esportius implicats, entre d’altres. Al final de la jornada, cada participant ha rebut un diploma acreditatiu de la participació i assoliment dels objectius del programa, a banda de diversos obsequis.

La iniciativa ha apropat els esports de neu i els seus valors a 2.474 alumnes de 61 centres educatius públics i concertats de nou comarques

Totes les escoles del Pirineu han participat engany en un curs de l’EBE que ha recuperat el nombre d’alumnat i centres participants, després del descens del curs passat a causa de la pandèmia. La iniciativa, premiada en diverses ocasions amb els Snowkidz Award per part de la Federació Internacional d’Esquí, ha apropat els esports de neu i els seus valors a 2.474 alumnes de 61 centres educatius públics i concertats de nou comarques.

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, del Departament de la Presidència, i el Departament d’Educació, com a impulsors del programa, han fet possible un projecte emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022, que impulsa la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques, a banda d’educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i del personal tècnic d’esport. El Departament d’Educació considera un valor que aquesta activitat s’abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum, i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors.

L’EBE, que va néixer el curs 2013-14 amb només 142 alumnes, està integrada al programa d’educació física, es realitza en horari lectiu i consta de 8 sessions, que es duen a terme durant el segon trimestre del curs escolar. Les sessions es divideixen en 3 d’esquí nòrdic, 3 d’esquí alpí i 2 de surf de neu. Al llarg de les nou edicions, comptant el curs actual, uns 7.200 nois i noies de 3r i 4t de primària del Pirineu hauran pogut practicar els esports de neu gràcies a aquest projecte del Govern.

Per fer realitat el programa, el Govern de la Generalitat compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius del Pirineu, les estacions d’esquí (Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d’Esquí Nòrdic, i estacions de Boí i de Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els Consells Comarcals, les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

Convocatòria de 650.000 euros per al desenvolupament del programa

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, a través del Consell Català de l’Esport (CCE), ha obert la convocatòria, dotada amb 650.000 euros, per a la concessió de subvencions per al desenvolupament del programa Esport Blanc Escolar (EBE) del curs 2021-2022. Amb aquesta convocatòria, que per primera vegada s’obre específicament per al programa EBE, el Govern referma l’aposta per un model d’esport escolar que afavoreix la màxima participació d’infants i adolescents en activitats fisicoesportives, en el marc del Pla Estratègic d’Esport Escolar de Catalunya, 2020-2030, i que reforça la pràctica de l’esport i l’activitat física com a motor de cohesió i transformació social a Catalunya.

Tal com estableixen les bases de la convocatòria, ambdues publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), per una banda, poden optar als ajuts els 9 consells esportius de les comarques del Pirineu (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès, i Val d’Aran) per fer front a les despeses de l’activitat. L’import d’aquesta partida arriba als 500.000 euros. D’altra banda, també poden demanar l’ajut els consells comarcals del Pirineu involucrats en el programa (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès; i el Conselh Generau d’Aran) per cobrir les despeses derivades del transport de les nenes i els nens participants. En aquest cas, l’import màxim destinat és de 150.000 euros.

Les activitats objecte de subvenció i llur despesa s’han de dur a terme entre l’1 de setembre de 2021 i el 31 de maig de 2022. El procediment de concessió és de concurrència no competitiva. D’altra banda, el pagament de les subvencions concedides serà amb una bestreta del 100% de l’import total de la subvenció concedida.

El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies hàbils –fins divendres 22 d’abril a les 23.59h-, tal com s’informa en la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Les sol·licituds i la resta de tràmits associats al procediment de concessió dels ajuts s’han de presentar únicament per via telemàtica a través del portal Tràmits gencat (tramits.gencat.cat), del Departament de la Presidència. En el cas dels ens locals, cal presentar la sol·licitud per mitjans electrònics a través de l’EACAT (eacat.cat). El formulari per demanar l’ajut es troba en aquest enllaç.

Aquests 650.000 euros, però, no són l’única aportació econòmica de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física per fer realitat l’Esport Blanc Escolar. Així, en el marc de la subvenció ordinària que concedeix a la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) i a la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), destina recursos per a la coordinació tècnica de l’EBE. A més, les estacions d’esquí, mitjançant l’acord del Consell Català de l’Esport amb l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), ofereixen un preu especial de forfets i lloguer de material a l’alumnat de les comarques pirinenques. Aquest suport es veu complementat per les respectives aportacions de la Diputació de Lleida, Girona i Barcelona per facilitar el transport, complementàries a les que dona el Govern català.