El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, juntament amb el sector turístic de la demarcació, afronten amb un gran optimisme la nova temporada de neu al Pirineu de Lleida, desprès que la campanya anterior resultés singularment atípica a causa de la COVID-19, que va comportar un descens d’esquiadors d’un 70% aproximadament respecte a les campanyes 2017-2018, 2018-2019 i 2019-2020. Per a la temporada 2021-2022 el Patronat de Turisme preveu poder recuperar els resultats d’abans de l’inici de la pandèmia i superar la barrera dels 1.300.000 forfets venuts (sempre que les condicions meteorològiques acompanyin i no hi hagin noves afectacions a la mobilitat a causa de la pandèmia) per atansar-se a les xifres de les temporades 2017/18 i 2018/19, que han estat les millors dels darrers 15 anys.

La nova temporada, en la que les estacions han invertit més de 13,5 milions d’euros, tindrà 144 dies i, tot i haver començat de forma provisional el 26 de novembre, tindrà el punt fort d’arrencada pel pont de la Puríssima, amb tots els centres obertes i unes magnifiques condicions de neu i d’esquí gràcies a les nevades dels darrers dies. Aquest inici primerenc, i les dates en què s’escaurà la Setmana Santa de l’any vinent, fan preveure una de les temporades més llargues dels darrers anys.

En l’àmbit competitiu, les estacions de Baqueira Beret i Boí Taüll acolliran aquest hivern dos esdeveniments esportius que situaran el Pirineu de Lleida i les seves estacions d’esquí a escala internacional, amb el Freeride World Tour, que tindrà lloc a l’estació aranesa del 22 al 28 de gener de 2022, i els Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya, que se celebraran al complex de l’Alta Ribagorça del 8 al 13 de febrer.

La Diputació de Lleida aposta “per un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, la mateixa filosofia que tenen les estacions d’esquí

Aquestes han estat algunes de les dades que s’han donat a conèixer aquest matí en el decurs de la presentació de la campanya de neu 2021-2022, duta a terme conjuntament pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els representants de les estacions d’esquí i l’ACEM. L’acte s’ha fet de manera virtual i s’ha retransmès en directe pel canal YouTube des dels estudis de Lleida TV, tal com ja es va fer la temporada anterior per la COVID.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que la nova campanya i les inversions de les estacions es fonamenten en dos conceptes, la resiliència i la sostenibilitat. Respecte a la primera, Talarn ha lloat la capacitat de les estacions per resistir la crisi sanitària i, fins i tot, “per incrementar les inversions per tat que aquesta campanya sigui millor”. Quan a la sostenibilitat, ha destacat que precisament una part important de les inversions dels complexos hivernals han anat destinades a aquest àmbit, afegint que les estratègies del sector i del pròpia Diputació de Lleida s’adrecen a consolidar “un turisme sa i compromès amb el territori”.

Talarn, qui ha incidit en que la Diputació de Lleida aposta “per un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, la mateixa filosofia que tenen les estacions d’esquí”, ha recordat que l’ens que presideix ha engegat diverses iniciatives en aquest àmbit com la implantació a tot el territori de la certificació Biosphere, ja que “avui dia tenir un segell de qualitat com aquest és molt important”.

La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, ha afirmat que, després d’una darrera campanya força condicionada per les restriccions a causa de la COVID-19, “enguany afrontem de forma molt optimista una temporada que promet ser exitosa, i que ens permetrà seguir potenciant els nostres actius naturals, gastronòmics i esportius, brindant als visitants una oferta única, de proximitat i segura”. Una temporada que permet “assentar les bases d’un projecte, el de la neu i l’esquí a casa nostra, que sortirà d’aquesta pandèmia més reforçat i competitiu que mai, preparat per convertir-se en un dels destins d’hivern de referència de Catalunya i del conjunt de l’Estat com també a escala internacional”.

En el seu torn de paraula, Pujol també ha expressat un agraïment directe als responsables i representants de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida per l’enorme esforç i sacrifici econòmic que van fer la temporada passada, quan en els pitjors moments de la campanya, amb limitacions de mobilitat comarcal que feien pràcticament impossible el desplaçament cap al Pirineu, van mantenir els centres oberts i les instal·lacions en funcionament amb una bona part del personal de les estacions confinat. ”Un esforç que és una mostra del compromís amb el territori”, ha reblat.

Els representants de la Diputació de Lleida i del sector turístic confien també que la campanya de neu consolidi els bons resultats de la temporada d’estiu a les comarques lleidatanes, la qual s’ha tancat amb unes xifres rècord, amb uns resultats que milloren en un 8% el nombre de pernoctacions abans de la pandèmia l’any 2019, que fins ara representava el millor registre de tots els temps.

Més de 13,5 milions d’inversió

La temporada arrenca amb més de 13,5 milions d’inversió, que representa el 35% del que han invertit el conjunt de les estacions d’esquí de l’Estat espanyol (38,2 milions), la xifra més alta dels darrers anys. Quant a les dates, la nova temporada d’esquí 2021-2022 ha començat el 26 de novembre i es preveu que es perllongui fins al 18 d’abril, Dilluns de Pasqua.

El Pirineu lleidatà continua representant una de les millors ofertes de neu de l’Estat espanyol, com també a escala internacional, per practicar l’esquí alpí i nòrdic i gaudir de l’ampli ventall d’activitats complementàries a la neu amb els 11 centres d’hivern i 140 empreses especialitzades en els esports (7 més que la passada temporada) distribuïdes entre la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana. D’altra banda, els complexos hivernals a Lleida generen uns 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. A més, s’estima que hi ha altres 8.000 llocs de treball induït, per mitjà dels sectors de la restauració i l’hoteleria o d’empreses amb oferta complementària a l’esquí.

Els 11 centres d’hivern del Pirineu lleidatà tenen tots els seus equipaments a punt i presenten força novetats i un alt nivell d’inversions. Tots ells han dut a terme durant l’any diferents actuacions destinades a la millora de les instal·lacions i dels serveis, després d’haver invertit també en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures i la renovació d’equipaments, principalment en la producció de neu amb aparells d’última generació amb més capacitat de producció i més respectuosos amb el medi ambient (vegeu notícia 2).

Al marge de les millores en els equipaments i les instal·lacions, per segon any consecutiu han continuat treballant per mantenir les màximes garanties sanitàries a causa de la COVID-19, tal com ja es va fer durant la temporada passada.

Més de 500 km de pistes entre alpí i nòrdic

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen en conjunt per a aquesta temporada 2021-2022 un total de 505 km d’esquí, distribuïts en un total de 245 pistes a les instal·lacions d’alpí i nombrosos circuits als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 108.453 viatgers/hora, per mitjà de 81 remuntadors. Als centres d’hivern del Pirineu de Lleida hi treballen més de 2.000 persones, entre personal fix i de temporada, de les quals més de 900 són monitors de les diferents escoles d’esquí, i s’ofereixen més de 26.000 places d’allotjament turístic reglat a les proximitats de les diverses estacions, al marge de les segones residències.

El Pirineu de Lleida atreu dos de cada tres esquiadors catalans i un de cada quatre de tot l’Estat espanyol.

Prenent com a referència la temporada 2019/20, les estacions d’esquí del conjunt de l’Estat van tancar amb 4,67 milions de forfets venuts, dels quals 2,038 milions van correspondre als esquiadors que van passar per les estacions catalanes i d’aquests, 1,253 milions es van expedir a les del Pirineu de Lleida. D’acord amb aquests resultats, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana, que acullen els 11 centres nivals del Pirineu de Lleida, van atreure el 61,50% dels esquiadors de Catalunya, com també el 26,8% dels que van practicar l’esport blanc als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)                973 63 90 00                                        www.baqueira.es

Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                                973 69 62 64                            www.boitaull.cat

Espot Esquí (el Pallars Sobirà)              973 62 40 58                                        www.espotesqui.cat

Port Ainé (el Pallars Sobirà)                   973 62 11 99                                        www.portaine.cat 

Port del Comte (el Solsonès)                 973 49 23 01                                        www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)                  973 62 30 37 / 665 67 01 93               www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya)                           973 29 30 51                                            www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya)             973 29 31 00                                        www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)                         973 29 80 15                          www.santjoandelerm.com

Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                        973 37 00 30                             www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)                686 97 87 30                                  www.skipallars.cat

Tot Nòrdic                                                       973 35 15 11 / 647 93 21 44                www.totnordic.com

Aeroport de Lleida-Alguaire                               973 03 27 00                                www.aeroportlleida.cat

Patronat de Turisme                                         973 24 54 08                                        www.aralleida.cat