Quan pensem en alguna destinació per esquiar pocs serien els que anomenarien alguna estació de l’Àfrica, continent on trobem quatre estacions d’esquí: Tiffindell a Sud-àfrica, Jbel Hebri i Oukaimeden al Marroc i Afriski a Lesoto, sent aquesta última la protagonista d’aquest reportatge.

No és la més gran. No és la que té la varietat de pistes que tot esquiador vol desafiar en una jornada blanca. Tampoc és la que ofereix les vistes més espectaculars, però sí que podria ser una de les més exòtiques del món. Ens estem referint a l’estació d’esquí d’Afriski Mountain Resort, un dels tres centres d’esquí que hi ha a Àfrica i que ens va cridar l’atenció per la seva singularitat. Està situada a 3.100 metres sobre el nivell del mar i rodejada de les espectaculars muntanyes de Maluti, és l’única estació de Lesoto, país del sud d’Àfrica, situat geogràficament i políticament dins de Sud-àfrica.

Lesotho, el regne de la muntanya

Amb aquest sobrenom és conegut aquest país que té com a capital Maseru i com a moneda el Loti i el cert és que no els falta raó, ja que del seu terra s’aixeca el pic més alt al sud del mític Kilimanjaro, amb 3.482 metres d’alçada. Lesotho és famós per les seves muntanyes, el seu paisatge, i la simpatia de la seva població, sense oblidar-nos d’un estil de vida rural d’Àfrica, que li dóna a aquest centre blanc un ambient especial i molt acollidor.

Fundada al 2002, Afriski disposa de modernes pistes, instal·lacions i remuntadors, i una xarxa de neu artificial que tenyeix la muntanya de blanc quan no cau neu suficient, com va passar la temporada 2013, la qual va ser especialment seca, però, tot i la manca de neu, els esquiadors van gaudir del seu esport favorit, gràcies als canons de neu, seguint fil per randa les paraules de Martin Schultz. El responsable de fabricació de neu artificial té clar que “quan la mare natura no proporciona la neu, jo en faré la meva pròpia”.

Els mesos d’hivern a Butha-Buthe van de juny a principis de setembre, però les nevades acostumen ja a aparèixer i s’allarguen fins el mes de novembre. L’alçada afavoreix la presència de la neu, tot i que aquesta també està garantida pels canons, i l’oferta d’esquí per a tota la família i per a tots els públics sedueix temporada rere temporada a un major nombre d’esquiadors, com ho demostren els 18.000 esquiadors a l’any que visiten una de les dues estacions alpines de la regió.

Fes clic a la imatge per accedir a la galeria de fotos

Una estació alpina en petit

Aquests esquiadors es troben amb una petita i acollidora estació, que en certa forma ha estat creada seguint el model de les estacions d’esquí alpines, amb xalets que ben bé podrien estar situats a qualsevol centre d’esquí austríac i amb el restaurant més alt del continent africà, l’Sky a 3.222 metres. També ofereix un bon nombre de llits per passar-hi la nit, unes 200 places que en breu volen seguir ampliant.

De totes maneres, Afriski no és una destinació per a què un esquiador experimentat que busqui gaudir d’un seguit de dies esmolant els cantells, ja que només disposa de tres pistes, que sumen un total de quatre quilòmetres esquiables, tot esperant duplicar la superfície esquiable.

Una oferta esquiable que s’ampliaria amb un parc de neu força espectacular, el Park Kapoko, amb tota mena de mòduls. També disposa d’una zona infantil i les seves pistes són l’escenari de tota mena de competicions d’esquí alpí les quals es trepitgen cada dia amb una Pisten Bully de darrera generació per deixar un terreny de joc en perfectes condicions per gaudir de l’esquí.

Aquesta joia natural de Lesotho trenca una mica amb la creença que a Àfrica no es pot gaudir de la neu tot esquiant, tal com pensava Bob Geldof. Aquest cantant, actor i compositor irlandès va arribar a escriure el 1984 que al segon continent més gran del món no hi havia neu. És probable      que aquest regal de la natura no es manifesti amb la contundència d’altres punts del planeta terra, però ningú pot negar que a Afriski es pot gaudir d’una bona jornada d’esquí, diferent, exòtica i, sens dubte, inoblidable. Ja ens ho explicareu.

Més informació:

www.afriski.net

Lesotho, una destinació de somni

A aquest país se’l coneix amb el sobrenom del regne de la muntanya i la descripció és molt ajustada. És la llar de les muntanyes Maluti, amb el pic més alt de 3.482 metres, i el cim més alt situat al sud del Kilimanjaro. Lesotho és conegut per les seves muntanyes i per la seva oferta d’esport i natura, però també ho és per l’amabilitat de les persones basutes que viuen en aquest regne, en el qual qui mana és el rei Letsie III. És una gran destinació tant a l’hivern com a l’estiu. En els mesos més freds –que van del juny al setembre– s’hi pot gaudir de la neu i els estius són verds i exuberants, tot i que si decidiu anar-hi entre els mesos d’octubre i març heu de tenir present que és època de pluges. A l’estiu les temperatures a Afriski s’enfilen fins els 26C i no acostumen a caure a l’hivern, per sota dels -11C, ja que en els mesos més freds la temperatura acostuma a oscil·lar entre 1 i 5C, sense oblidar-nos que la mitjana de dies a l’any de sol a Lesotho és de 300 dies. S’ha de pensar que l’estació es troba a 3.100 metres d’alçada i que per arribar s’ha de passar per una carretera que pot arribar a ser complicada si cau la neu, i per tant es recomanen les cadenes quan neva, ja que la neu i el gel solen guanyar moltes ocasions la partida al sol africà. Es pot arribar a Afriski des de diferents punts de partida. Bona part dels seus visitants ho fan en cotxe des de Johannesburg –la ciutat més gran i poblada de Sud-àfrica, capital de la província de Gauteng– després de conduir durant cinc hores; una hora més es triga des de Durban –ciutat de Sud-àfrica de la província de KwaZulu-Natal, a la vora de l’oceà Índic–, i també s’hi pot arribar des de KwaZulu-Natal a través del famós Pas de Sani. A l’hivern gaudeixen dels esports blancs i a l’estiu de la natura, ja sigui a peu, en bicicleta, en 4×4 o a cavall.

85 anys d’història blanca

Aquest país africà compta amb un seguit de sistemes muntanyosos, on la neu natural cau durant els mesos d’hivern, entre maig i setembre. A Sud-àfrica, com a qualsevol altre part del món, un seguit de persones esportistes van veure en la neu l’oportunitat de poder iniciar la seva pràctica esportiva favorita, amb la formació de diferents clubs d’esquí i el naixement de diferents estacions. Tot va començar el 1929, quan els membres del Club d’Esquí de Sud-àfrica van començar a esquiar a les muntanyes Matroosberg, a Cap Occidental (Western Cape). Més tard, altres clubs blancs es van crear a Cap Oriental (Eastern Cape) i a les muntanyes Maluti de Lesotho, país independent, que es troba totalment rodejar pel territori sud-africà, i on s’aixeca l’estació d’Afriski. Els primers referents que es tenen de l’esquí a Maluti es remunten a la dècada de 1960, quan els primers pioners van desafiar amb uns rudimentaris esquís les muntanyes blanques de Mahlasela, la zona que a dia d’avui es coneix com Afriski.