Lliscar pels tobogans monorail; escalar en el gel del mític Pic du Midi a gairebé 3.000 metres d’altitud; descobrir les meravelloses pistes d’esquí en fatbike; aprendre a conduir sobre gel; o, practicar el biatló amb la triple campiona mundial. Aquestes són cinc de les múltiples activitats boges per fruir del no esquí aquesta temporada a les 39 estacions de neu del Pirineu francès.

1. Lliscar pels tobogans monorail de Les Angles i Hautacam

Contemplar el poble estació des del Lou Bac Mountain de Les Angles, als Pirineus Orientals; o des del Parc de Loisirs d’Hautacam (Alts Pirineus) és una forma apassionant i diferent de fruir de la muntanya a l’hivern. El tobogan monorail de Les Angles, inaugurat fa encara no un any, s’adapta a la perfecció a l’entorn i passa per uns rails que cobreixen fins a 2 km de descens, 430 metres de desnivell i pendents que s’eleven al 70%. A més de 40 km/hora, el bosc, la neu i tot, es viu d’una altra manera. Les sensacions es multipliquen per mil, sobretot a la nit. L’adrenalina es desfà en cada revolt i l’aire respira aquesta sensació etèria de llibertat. El poble estació des del Lou Bac és impressionant, amb el llac de Matemale a la postal. I, a partir d’aquí, la vida es resumeix en un parell minuts intensos i emocionants. Els menors d’entre 3 i 8 anys i/o d’una altura inferior a 1,25 metres han d’anar acompanyats d’una persona de més de 15 anys.

Informació: +33 04 68 04 32 76 I contact@les-angles.com I www.lesangles.com

Un altre tobogan monorail que has de visitar és el de l’estació d’Alts Pirineus, d’Hautacam, ubicat en el parc d’oci més gran de França. És un parc infantil, ideal pels amants de les emocions, la natura preservada, els paisatges increïbles i els preus assequibles. Aquest trineu de muntanya de nova generació funciona tot l’any i és accessible per infants a partir dels 3 anys. Són gairebé vuit-cents metres de descens amb acceleracions, girs intensos i sensacions garantides. Els menys atrevits, estigueu tranquils, la velocitat està regulada.

Informació: +33 05 62 97 10 16 I www.hautacam.com

2. Escalar el gel en el Pic du Midi i Cambre d’Aze

L’escalada en gel és tant fascinant com aterridora. En el mític Pic du Midi, a gairebé 3.000 metres d’altitud, el cop sec del piolet en la roca desapareix. L’aire substitueix el sòl sota els grampons. La respiració disminueix… La cara nord d’aquesta cascada a 2,877 metres és un dels must have pels fervents creients en els cims. I si no t’atreveixes a fer-ho, queda’t a l’espectacular passarel·la del Ponton dans le Ciel i observa els herois a la meca de l’escalada i l’alpinisme, a la que pots accedir des de la terrassa de l’Observatori. P.V.P. mitja jornada de supervisió per un guia: 220 € (2 persones màxim). La tarifa del guia no inclou l’accés al telefèric.

Informació: www.picdumidi.com/vivre-intensement/cascade-de-glace

Una altra de les cascades de gel imprescindibles en els Pirineus francesos és la de Coscoll, a l’estació de neu de Cambre d’Aze (Pirineus Orientaks), escalable tenint en compte determinades condicions i seguint les recomanacions d’un guia expert. Reservat a esportistes experimentats i ben equipats.

Informació: +33 04 68 04 25 25 I www.cambre-d-aze.com

3. Descobrir lo bo del fatbike

Què tenen aquests neumàtics maxi que et permeten circular de manera fàcil per la neu? Descobreix-ho amb en Pierre, monitor de VTT, a la tarda al tancament de les pistes a Luz-Ardiden.

Informació: www.luz-bikes-pyrenees.com

Altres llocs on descobrir la cara bonica dels Pirineus i les meravelles del fatbike a l’estació nòrdica del Capcir i Les Angles, als Pirineus Orientals (www.capcir-nordique.com I www.lesangles.com); a l’espai nòrdic de La Pierre Saint-Martin, que té 25 km de camins assenyalats entre boscos i clars (www.lapierrestmartin.com); o, a la nova zona d’activitats “Familly Zone” de La Mongie, a Grand-Tourmalet (www.n-py.com/fr/grand-tourmalet).

4. Conduir sobre gel a La Quillane

Única als Pirineus, la pista d’evolució de La Quillane, als Pirineus Orientals (equipada amb forquilles, revolts, xicanes en un entorn idíl·lic) és tota una experiència tant si ets un conductor experimentat com debutant. L’Escola de Conducció sobre Gel et dona la benvinguda a La Quillane i t’ofereix divertides activitats per a tots els nivells. Una altra estació on aprendre conducció a la neu és Luz-Ardiden.

Informació: www.laquillane.fr I www.luz.org

Sense moure’t del Pirineu francès, també pots practicar aquesta disciplina olímpica en altres estacions com ara la de Font-Romeu que té un camp de tir pròxim a l’aparcament i compta amb els valuosos consells dels monitors de l’Escola d’Esquí Francesa de l’estació; al ressort nòrdic del Capcir (www.capcir-nordique.com); a el vessant de La Mongie, a Grand-Tourmalet (www.n-py.com/fr/grand-tourmalet); a Le Somport (www.lesomport.com); a La Pierre Saint-Martin (www.lapierrestmartin.com); o, a Luz-Ardiden (www.luz.org) on s’imparteixen classes gratuïtes de biatló durant tot l’hivern.