Grandvalira supera en prop de 25.000 el nombre de dies d’esquí venuts de l’hivern passat i es consolida com una de les principals destinacions d’esquí europees. Pal Arinsal compensa la manca de neu en l’últim tram de la temporada amb un increment del 19% en la despesa mitjana global per esquiador . Ordino Arcalís, afavorida per la seva privilegiada situació que garanteix les millors condicions de neu, creix un 26% i culmina la millor temporada des de la seva integració a Grandvalira Resorts

La primera temporada d’hivern amb totes les estacions d’Andorra sota la marca Grandvalira Resorts ha tancat amb un balanç molt positiu i amb un total de 2.364.359 dies d’esquí venuts, xifra que supera lleugerament les dades acumulades de la campanya passada. En un hivern amb escasses precipitacions i un entorn energètic i econòmic complex, les bones xifres registrades han estat en gran part gràcies a les inversions en matèria de neu de cultiu que s’han fet en els darrers anys, la qual cosa ha permès garantir més del 60% dels dominis esquiables coberts per la xarxa de producció de neu. Aquest fet ha donat un avantatge competitiu a les estacions de Grandvalira Resorts respecte a la resta d’estacions del Pirineu durant pràcticament tota la temporada, permetent oferir en tot moment percentatges d’obertura de pistes superiors al 75%, en el cas de Pal Arinsal i Ordino Arcalís, i més de 100 quilòmetres esquiables a Grandvalira.

El director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, assenyala que “ha estat una bona temporada en la qual hem pogut assolir els objectius i xifres d’ocupació acumulades superiors a l’hivern passat, tot i haver tingut una campanya atípica quant a precipitacions de neu”. En aquest sentit, Moreno destaca que “els grans esforços dels equips de terreny han estat vitals per garantir unes condicions que han sigut de les millors entre les estacions del Pirineu”.

Així mateix, la primera temporada amb l’Andorra Pass, el Nord Pass i el Mountain Pass també ha conclòs amb un èxit considerable i amb un creixement de les vendes en els nous forfets de temporada respecte a l’hivern passat. En aquest sentit, l’opció majoritària escollida ha estat la de l’Andorra Pass, amb un 74% dels clients que han comprat el Forfet de Temporada que inclou totes les estacions de manera il·limitada, mentre que el Nord Pass ha estat l’opció escollida pel 23% dels clients. Per la seva banda, el Mountain Pass ha suposat el 3% de les vendes globals. “Estem molt satisfets de la rebuda del forfet únic. Era molt esperat per tothom i la valoració del primer any és excel·lent”, explica Moreno, que recorda que “els Forfets de Temporada donen accés a les estacions durant l’estiu, inclòs el Bike Park de Pal Arinsal, considerat una referència internacional”.

Grandvalira creix en dies d’esquí amb un total d’1.747.333

L’estació de Grandvalira ha superat lleugerament les xifres de la temporada passada amb un total d’1.747.333 dies d’esquí venuts en els 136 dies d’obertura, la qual cosa suposa un 1,41% més respecte a la temporada passada. El dia amb més afluència a l’estació ha tornat a coincidir amb les festivitats de Carnaval, concretament el dilluns 20 de febrer, en què es van registrar un total de 24.691 esquiadors, mentre que en el conjunt de les estacions de Grandvalira Resorts, aquell dia també va ser el de màxima afluència amb 33.977 visitants.

En aquest sentit, els mercats de proximitat han tornat a tenir un molt bon comportament, tal com es va registrar la temporada passada. Cal destacar el creixement en mercats com el provinent de Madrid, que ha crescut notablement respecte a l’hivern passat, o el francès, amb un augment de les vendes online del +46% en aquest mercat. D’altra banda, els britànics han mantingut la tendència a l’alça i han continuat ocupant una part important del client de Grandvalira, amb el 14%. Així mateix, també ha estat important l’aportació dels mercats escandinau, belga, holandès, portuguès i israelià. Finalment, cal fer una menció especial a l’augment experimentat de clients americans gràcies a l’acord entre Grandvalira Resorts i Ikon Pass, el passi que permet l’accés a més de 50 estacions d’arreu del món i que des d’aquesta temporada ha inclòs les estacions andorranes.

A més, l’estratègia de preus dinàmics ha continuat consolidant-se i ha portat a un creixement de les vendes pels canals online extraordinari. Enguany hi ha hagut un augment del 34,7% respecte a la temporada passada, en la qual ja hi va haver una pujada del 137% de les vendes online. Finalment, també destaca l’increment dels grups aquesta temporada, amb un +50% respecte a la passada.

Hivern atípic en precipitacions

Amb 320 centímetres de neu acumulada des del novembre, aquesta ha estat la temporada amb menys precipitacions de neu dels últims anys. En comparació a l’hivern passat, en què es van registrar 479 cm de neu acumulats, hi ha hagut un 33% menys. Tot i això, l’excel·lent feina dels equips de terreny, que han destinat 25.891 hores de treball amb les màquines trepitjaneu i 1.250.000 m3 d’aigua transformada en neu de cultiu, han estat clau per assegurar les condicions de pistes, especialment durant els moments de la temporada amb temperatures més elevades.

Finals de la Copa del Món del 2023

Els equips tècnics també van tenir un paper molt important durant les Finals de la Copa del Món que es van celebrar als sectors de Soldeu i El Tarter entre el 13 i el 19 de març. Una cita que, tal com van destacar els millors esquiadors del món, els seus staffs tècnics i els membres de la FIS, va ser tot un èxit d’organització.

Les xifres d’impacte i les valoracions de totes les parts implicades porten al comitè organitzatiu a seguir treballant al màxim en la candidatura dels Campionats del Món Andorra 2029, amb el mes de maig del 2024 com a data marcada en vermell ja que serà quan es durà a terme la votació final.