A l’acte de presentació del projecte, a Sort, autoritats, entitats i esportistes han deixat clar que volen aprofitar la nominació per la sostenibilitat de l’activitat esportiva i econòmica amb el màxim respecte per la natura al territori. L’alcalde de Sort, Baldo Farré, Pere Sust (Fundació Catalana per a l’Esport) i Lourdes Rabetllat, Delegada d’Esports a Lleida, han percebut la necessitat de trobar sinergies entre tots els actors de l’activitat esportiva al Pirineu

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Sort ha estat l’escenari de la presentació del projecte ‘PIRINEU CATALÀ – COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023’ per part de Pere Sust, president de la Fundació Catalana per a l’Esport, entitat que va impulsar la candidatura amb el suport de la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Girona, Lleida i Barcelona, Consells Comarcals, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de Turisme.

L’alcalde de Sort, Baldo Farré, i la Delegada Territorial d’Esports de la Generalitat a Lleida, Lourdes Ravetllat, han presidit aquesta nova oportunitat de divulgació i promoció d’una iniciativa que té com a finalitat donar una unitat i cohesió a l’activitat esportiva al Pirineu, que agrupa un total de 3.763 equipaments i instal·lacions que suposen l’11,7% de Catalunya amb només 175.000 habitants. La tradició d’esports de muntanya i de neu juntament amb les grans possibilitats d’activitats de natura i especialment de ciclisme i de curses d’alta muntanya conformen un escenari d’excepcional atractiu que, només pel que fa a les estacions d’esquí han mogut 2,3 milions de visitants.

L’activitat esportiva s’ha convertit en el pal de paller de l’activitat turística i per tant de l’economia de la zona, superant fins i tot la tradicional de la ramaderia que ja no és el sector primari

Baldo Farré va destacar que “l’activitat esportiva s’ha convertit en el pal de paller de l’activitat turística i per tant de l’economia de la zona, superant fins i tot la tradicional de la ramaderia que ja no és el sector primari. L’esport, directa i indirectament, és també el pilar del moviments i estructura social”. L’alcalde va ser qui, primerament, va aixecar la bandera de “la sostenibilitat i el màxim respecte pel medi ambient aprofitant aquesta oportunitat d’anar més plegats sota una identitat pirenaica”.

A continuació, la resta dels protagonistes van significar-se també en aquesta línia començant per la Lourdes Rabetllat, Delegada Territorial d’Esports de la Generalitat a Lleida, que va passar “un balanç positiu de les actuacions de la Generalitat als diferents àmbits de la promoció de l’esport especialment en les disciplines que més s’hi diuen amb l’activitat de la muntanya”.

Pere Sust, com a president de la Fundació Catalana per a l’Esport, va posar en context el procés de la designació de PIRINEU CATALÀ com a COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT per part d’ACES Europe, organisme de la Unió Europea que per delegació atorga el nomenament com a Comunitat Europea de l’Esport. “Només les estacions d’esquí –ha dit Pere Sust– han portat més de dos milions de visitants. Ara, però, ens toca viure temps de transformació i de repensar-nos les activitats com, per exemple, convertir-les en estacions de muntanya que obrin i ens acostin a la natura tot l’any. També hi podem comptar amb les extraordinàries associacions d’esport i activitats de muntanya. Aquesta nominació és prou important perquè ens estan mirant des d’arreu del món a través de les xarxes d’ACES Europe connectades amb més de 500 municipis d’Europa i d’altres continents. I és clau –va acabar– que l’esport pugui remoure les consciències i generi activisme del medi ambient”.

A l’acte es van fer referències a la Rialp Matxicots, que enguany celebrarà la que serà la 13a edició el cap de setmana del 16 i 17 de setembre de 2023. Tots els presents van destacar que l’eina de ser COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023 pot ajudar a millorar i atreure l’atenció cap a uns recorreguts pensats per gaudir al màxim d’un entorn tant privilegiat.

També en va sortir reforçada la il·lusió i la unitat per aconseguir que tiri endavant la candidatura presentada per la Seu d’Urgell i Sort per acollir els campionats del Món de Piragüisme ICF 2027.
Jurdana Erguin (Piragüista, Vocal de la Junta Directiva de la Federació Catalana de Piragüisme i formadora del cicle formatiu d’esports), Abel Carretero (Corredor de trail llargues distàncies i Director Tècnic primera edició Skyrace Pic de l’Orri), Kiko Peris (Corredor de Trail, Director Tècnic de la Matxicots i formador Esport Blanc Escolar), Arnau Cases (ex-esportista d’alt nivell d’esquí de muntanya i trail, entrenador, comentarista i co-fundador de Cordada), Francesco de Vincenti (ex-corredor d’esquí alpí, entrenador i Director Tècnic Associació Esportiva Pallars) i Lluís Rabaneda (Vicepresident International Canoe Federation (ICF) ESP i Comitè Executiu), representant tots els agents i sectors de l’activitat esportiva al Pirineu, van concloure la presentació amb un molt clarificador debat, moderat pel periodista Pau Rovira, corresponsal de Catalunya Ràdio al territori, al voltant de la veritable importància d’impulsar l’esport des de pràcticament totes les vessants i de la necessitat que iniciatives com ser COMUNITAT EUROPEA DE L’ESPORT 2023 puguin generar sinergies, complicitats i col·laboracions per una millor rendibilitat i qualitat de la pràctica de l’esport en un indret singular i inigualable com és el Pirineu Català.