La FIS elogia la tasca de Grandvalira assegurant que les Finals han estat fins i tot per sobre de les expectatives i que Andorra va al bon camí per acollir uns Campionats del Món. Mikaela Shiffrin tanca una temporada de rècords: 88 victòries a Copa del Món, 21 d’elles a Eslalon Gegant i arriba al màxim de punts en una temporada. La carrera d’Eslàlom masculí ha permès al noruec Lucas Braathen aconseguir el primer Globus de Cristall de la seva carrera

La millor esquiadora de la història, Mikaela Shiffrin, ha acabat amb una victòria a la cursa d’Eslàlom de les Finals de la Copa del Món de Grandvalira una temporada de rècords absoluts. La nord-americana ha aixecat aquest diumenge a Soldeu el Globus de Cristall Overall, el 5è de la seva carrera, sumant 2.206 punts, de manera que ha fulminat el seu propi rècord per una diferència de només dos punts, que mantenia des del 2019 a Soldeu.

Shiffrin ha sortit a la cursa d’aquest diumenge amb el Globus de Cristall de la categoria d’Eslàlom Gegant assegurat, guardó que no obtenia precisament des del 2019 a Soldeu (igual que el d’Eslàlom que va recollir aquest dissabte). Tot i tenir-lo garantit, l’esquiadora es va mostrar imbatible i va acabar emportant-se la victòria de la cursa, que va dominar des de la primera mànega. Amb aquest triomf suma 21 victòries a GS al seu palmarès, i enregistra una nova fita a l’Avet: és l’esquiadora que acumula més victòries en proves d’Eslàlom Gegant de la història de la Copa del Món. La nord-americana es queda amb els grans moments viscuts durant la temporada però ha remarcat que vol mantenir els “peus a terra” per tornar a treballar. “No estic segura si hi haurà altres rècords, però estic preparada per treballar i lluitar per estar al cim del podi”.

La segona i tercera plaça de la categoria ha estat condicionada pels resultats de la cursa. Aquests llocs depenien de sis corredores, però finalment, la primera mànega, on han quedat desclassificades Petra Vlhova, Frederica Brignone i Sara Hector, ha definit els resultats finals. D’aquesta manera, el podi absolut d’Eslalon Gegant s’ha completat amb la suïssa Lara Gut-Behrami a la segona posició i la italiana Marta Bassino en tercer lloc. En relació amb el resultat de la prova celebrada a Andorra, ha ocupat la segona posició la noruega Thea Louise Stjernesund, que ha aconseguit un gran resultat amb tan sols una diferència de 6 centèsimes de Shiffrin, seguida per la canadenca Valérie Grenier.

L’últim dia de l’esdeveniment d’esquí alpí a Andorra també marca el final a la cursa de la francesa Tessa Worley. L’esquiadora es retira als 33 anys després d’aconseguir en la seva trajectòria 2 Globus de Cristall a la categoria Eslàlom Gegant i 16 victòries en total. La corredora ha destacat que les seves finals aquí a Andorra han estat genials. “Els francesos ens sentim com a casa i he notat que moltes persones han vingut a donar-me suport. El públic ha estat amb mi fins a la darrera porta de la meva carrera”.

Globus de Cristall a SL per a Lucas Braathen

L’Eslàlom masculí ha estat una de les proves més renyides de la setmana, ja que era la que decidia el guanyador de la disciplina. Finalment se l’ha emportat el noruec Lucas Braathen, tot i que la cursa a l’Avet l’ha guanyat el suís Ramon Zenhaeusern després d’un emocionant duel final en què ha superat el noruec per només 6 centèsimes. El tercer ha estat el també noruec Henrik Kristoffersen, mentre que el suís Daniel Yule, que també tenia opcions d’obtenir el Globus de Cristall, ha caigut a la segona mànega. A la classificació general d’Eslàlom, la segona posició ha estat per a Kristoffersen i la tercera per a Zenhaeusern, que ha pogut entrar al podi gràcies a la victòria d’aquest diumenge.

Lucas Braathen, que ha aconseguit a Soldeu el primer Globus de Cristall de la seva carrera, s’ha quedat sense paraules després d’aixecar el trofeu: “No sé què dir, em vénen al capdavant els moments durs però també els bons, tots els amics i familiars que han estat al meu costat, i sobretot el meu pare, i ara només vull tornar a casa per compartir-ho amb ells”. Per la seva banda, Zenhaeusern també s’ha mostrat emocionat de poder acabar amb victòria una temporada que havia començat en 25a posició. A més, ha elogiat les pistes i la infraestructura de l’estació i ha assegurat que li encantaria poder acabar la carrera en uns Campionats del Món a Andorra el 2029.

Nou èxit organitzatiu avalat per la FIS
Andorra ha tornat a demostrar la seva capacitat per organitzar esdeveniments esportius al nivell més alt. Corredors, entrenadors i màxims responsables de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) han reconegut novament la bona feina feta durant les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí de Grandvalira.

El secretari general de la FIS, Michel Vion, ha assegurat que les Finals Andorra 2023 “fins i tot han superat les expectatives que teníem quan vam decidir tornar”. “Ha estat una setmana formidable, cada dia amb un repte, amb molt bones competicions i molt bon ambient: heu fet una molt bona feina”. Pel que fa a la candidatura per als Campionats del Món del 2029, Vion ha manifestat que les Finals han estat “la millor ocasió per mostrar del que sou capaços de fer”, i ha encoratjat l’estació a “seguir progressant ia estar preparats” , ja que es tracta d’un esdeveniment “10 vegades més gran que unes Finals”.

Markus Waldner, director de la Copa del món masculina, ha afirmat que “podeu estar molt orgullosos perquè una vegada més el comitè organitzador ha demostrat que pot tirar endavant esdeveniments del més alt nivell”, i ha afegit que “teniu totes les cartes correctes per aconseguir uns Campionats del Món”. De fet, Waldner ha elogiat no només l’Hospitality, “on heu deixat el llistó realment molt alt”, sinó també els traçats de les pistes i la professionalitat de l’equip tècnic i de cadascun dels voluntaris, “que malgrat els reptes que ha posat la meteorologia han preparat unes carreres realment del més alt nivell”.

Per part seva, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ha valorat “una vegada més la capacitat d’organització i d’hospitalitat”, ha fet un agraïment especial als voluntaris i s’ha mostrat content de “posar el nostre granet de sorra des de el Govern per fer possible aquest esdeveniment que té un enorme impacte econòmic, social i mediàtic.” També ha assegurat que “després d’aquestes segones Finals de la Copa del Món anem sumant punts de cara a aquesta gran fita que tenim planejada: la celebració de els Campionats del Món el 2029”.