La sol·licitud s’ha presentat davant d’Ordenació del Territori i l’INAGA i s’empara en estudis detallats i una proposta tècnica respectuosa amb la realitat del terreny. El projecte suposarà un increment de l’impacte econòmic d’uns 50 milions d’euros anuals durant els primers anys d’explotació. Es crearan uns 500 llocs de treball anuals a les valls on s’ubiquen les estacions. El Pirineu Aragonès es converteix amb aquest projecte en un dels dominis esquiables principals d’Europa

Formigal, SA, societat del Grup Aramón, ha iniciat els tràmits per a l’inici del procediment d’avaluació d’impacte ambiental i l’aprovació del Projecte d’Interès General d’Aragó (PIGA) per a la unió de les valls de l’Aragó i de Tena a través de la instal·lació d’una telecabina que connectarà les estacions d’esquí de Formigal-Panticosa i Astún.

Aquesta sol·licitud, que conté tota la documentació ambiental, s’ha presentat davant de la Direcció General d’Ordenació del Territori. Alhora, aquesta mateixa documentació s’ha presentat davant de l’Institut Aragonès de Gestió Ambiental (INAGA), l’òrgan competent per aprovar la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte.

La nova telecabina permetrà incrementar l’impacte econòmic del sector de la neu a Aragó amb una previsió d’entre 50 i 70 milions d’euros anuals durant els primers tres anys d’explotació

Aquesta sol·licitud es fa després de l’aprovació, el dilluns 20 de març passat, al Consell de Govern d’Aragó, de la declaració d’interès autonòmic amb interès general sobre el projecte i l’atribució a Formigal S.A de la condició de promotor del projecte.

La nova telecabina permetrà incrementar l’impacte econòmic del sector de la neu a Aragó amb una previsió d’entre 50 i 70 milions d’euros anuals durant els primers tres anys d’explotació, i incrementar un 9% el nombre d’esquiadors a la regió. Igualment, generaria uns 500 llocs de treball anuals. Amb aquest projecte, el Pirineu Aragonès albergaria un dels dominis esquiables principals d’Europa.

La sol·licitud presentada comprèn tant l’estudi d’impacte ambiental com el projecte bàsic del remuntador i s’acompanya dels estudis específics elaborats sobre l’àmbit: l’estudi d’allaus, l’estudi arqueològic, l’estudi paleontològic, l’estudi de riscos geològics i l’estudi de riscos hidrològics. La documentació presentada analitza, a més, limpacte econòmic, social i territorial del projecte.

Tots aquests documents presenten estudis molt detallats i una proposta tècnica conseqüent i respectuosa amb la realitat del terreny. La telecabina que es planteja recorreria la distància de 4,3 km entre les dues estacions en un viatge que tindrà una durada de 14 minuts. L’obra contempla, a més, la construcció de tres estacions que s’adaptarien a les característiques del paisatge, especialment l’estació intermèdia que es planteja de manera semisoterrada i, igual que l’estació que sortirà del domini de Formigal, amb cobertes vegetals.

Amb la instal·lació d’aquest sistema de transport per cable no només s’hi uniran els dominis esquiables i es millorarà el posicionament de l’esquí aragonès, convertint-lo en un referent a nivell europeu, sinó que, a més, es dinamitzarà el turisme al llarg de l’any dotant de més activitat a l’oferta de l’entorn.

El Grup Aramón posa en marxa aquest projecte amb el suport del Conveni signat el dia 14 de febrer passat entre el Govern d’Aragó, la Diputació Provincial d’Osca, Eivasa i aquest Grup.